"Do početka 2023. gotova gasna interkonekcija sa Bugarskom"

Srbija će do početka 2023. biti povezana gasnom interkonecijom sa Bugarskom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.01.2021.

14:38

Foto: Depositphotos, Markit

"Tako ćemo moći da dobijamo gas i iz drugih pravaca", izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Pre nedelju dana raspisan je javni poziv za imenovanje nadzornog organa. Očekujem da će sledeće nedelje biti raspisan tender za izgradnju gasovoda, interkonekcije Niš-Dimitrovgrad i da imamo izvođača u naredna dva i po do tri meeseca. I negde na leto da možemo početi radove", rekla je Mihajlović tokom posete opštini Vlasotince.

Radovi na toj interkonekciji će trajati godinu i po dana, tako daće će početkom 2023. Srbija biti povezana sa Bugarskom, što će nam dati mogućnost da gas dobijamo iz još nekog drugog pravca, navela je Mihajlović.

Dodala je da se istovrermeno ove godine rade projekti interkonecije s Ruminijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, jer se želi da Srbija bude nezaobilazna u tranzitu gasa.

Naš deo trase od Niša do Dimitrovgrada dug je 108 kilometara i koštaće 85,5 miliona evra.

Bugarski deo trase interkonekcije od granice sa Srbijom do Sofije, u dužini od 62 kilometra, koštaće blizu 77 miliona evra, rekla je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: