Porodica Rotšild: Bogati plemići obavijeni velom teorija zavere VIDEO

Bendžamin Rotšild preminuo je juče u 57. godini života od posledica srčanog udara, a tu informaciju je danas saopštila njegova porodica.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2021.

15:23

Porodica Rotšild: Bogati plemići obavijeni velom teorija zavere VIDEO
Foto: Profimedia

Bendžamin de Rotšild (1963-2021) bio je francuski bankar, na čelu "Edmond de Rotšild grupe" od 1997. godine. Bio je sin Edmonda Adolfa (1926-1997) i Nadin (1932-) Rotšild.

Studirao je na švajcarskom Institutu Florimon i poseduje diplomu u biznis menadžmentu Peperdin univerziteta. Nakon studija radio je u porodičnim bankama u Kaliforniji, a 1989. godine vratio se u Evropu.

Samo prezime Rotšild oduvek je sa sobom vuklo niz kontroverzi i misterija. Jedna od najbogatijih porodica na svetu dugo je među prvima na listi najuticajnijih ljudi.

Kada počinje priča ove porodice?

Rotšildi su veoma bogata porodica, koja vodi poreklo od Majera Amšela Rotšilda iz slobodnog grada Frankfurta u Svetom rimskom carstvu , koji je započeo svoje bankarsko poslovanje 1760-ih.

Godine 1816, četiri od pet sinova Majera Amšela Rotšilda dobili su austrijske plemićke titule. Peti sin, Nejtan, dobio je plemićku titulu dve godine kasnije. Garantovana im je nasledna titula barona 1822. godine. S tim u vezi, neki članovi ove porodice koriste članove "de" ili "von" ispred svog prezimena kako bi naglasili plemićko poreklo. Ser Entoni de Rotšild je 1847. godine dobio plemićku titulu od Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova porodica ima nekoliko "grana", uključujući britansku, francusku, austrijsku i napolitansku.

Od kasnog 19. veka porodica je zauzela pritajeni položaj u javnosti, donirajući mnoge poznate posede, ali i umetnine u dobrotvorne svrhe i generalno izbegavajući upadljivo prikazivanje bogatstva.

Tokom 19. veka, kada su bili na vrhuncu, Rotšildi su posedovali najveće bogatsvo na svetu, kao i najveće lično bogatstvo u savremenoj istoriji.

Bogatstvo porodice je, veruje se, opalo, usled podele između stotine potomaka.

Danas, poslovanja Rotšildovih obuhvataju širok spektar delovanja - finansijske usluge, nekretnine, rudarstvo, energetiku, poljoprivredu, vinarstvo, ali i humanitarni rad.

Takođe, ukupno bogatstvo ove porodice danas se procenjuje na 400 milijardi dolara, prema podacima sajta Celebrity Net Worth. Teorije zavere

Ipak - ono što je mnogima prva asocijacija kada se pomene ova porodica jesu svakako teorije zavere koje je okružuju.

Više od dva veka, Rotšildi su bili predmet mnogih različitih teorija ovog tipa.

Najčešće su one koje uključuju tvrdnje da ova porodica kontroliše svetsko bogatstvo i finansijske institucije, kao i da ima veliki uticaj na pokretanje ili sprečavanje ratova između vlada.

Ona najnovija govori o njihovoj zaveri u vezi sa koronavirusom, a koja uključuje i mnoge druge poznate bogataše poput Bila Gejtsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: