Fortenova u ekskluzivnim pregovorima: Evo ko bi do leta mogao da postane novi gazda Frikoma

Fortenova grupa nastavlja postupak prodaje Poslovnog područja zamrznute hrane ekskluzivnim pregovorima sa kompanijom "Nomad fuds", saopšteno je danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2021.

15:30

Fortenova u ekskluzivnim pregovorima: Evo ko bi do leta mogao da postane novi gazda Frikoma
Foto: Depositphotos/Elnur_

Nakon završene poslovne analize kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje sa nekoliko manjih povezanih društava čine Poslovno područje zamrznute hrane u procesu prodaje, Fortenova grupa je odlučila da nastavi sa sledećom fazom - ušla je u ekskluzivne pregovore sa Nomad Foodsom, saopštila je Fortenova.

Kompanija Nomad Foods, čije je sedište u Velikoj Britaniji, najveći je evropski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. U svom portfoliju ima brendove poput Birds Eye, Findus, Iglo, Aunt Bessie's i Goodfella's, koji su već generacijama na trpezama potrošača, navedeno je na sajtu kompanije.

Nomad fuds je kompanija s oko 4.800 zaposlenih i 2,3 milijarde evra godišnjih prihoda. Nastala je na temeljima Iglo grupe, koja je pak nastala preuzimanjem dela biznisa sa smrznutom hranom globalnog prehrambenog diva Unilevera.

Zanimljivo kod te kompanije je to što u svom portfoliju uopšte nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda, osim preuzimanja dominantne uloge na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, dobila i vrlo kvalitetan proizvod koji bi mogla monetizovati kroz svoje već ustanovljene logističke lance u nekoliko velikih evropskih država gde drži vodeću poziciju u segmentu smrznute hrane. Naime, Nomad je lider u smrznutoj hrani na tržištima Velike Britanije, Italije, Nemačke, Švedske, Austrije, Španije, Belgije, Portugala i Irske.

Kupovinom Leda dobili bi regionalno jak brend, ali s potencijalom daljeg širenja i ta činjenica može opravdati spremnost da za preuzimanje Fortenovinog biznisa plate relativno visoku cenu, pošto se procenjuje da bi transakcija mogla biti "teška" oko 600 miliona evra.

Novi vlasnik do leta

"Očekujem da će sledeća faza prodaje biti završena krajem prvog kvartala 2021. godine potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. U tom slučaju transakcija bi mogla biti zaključena čim pribavimo regulatorna odobrenja, moguće tokom leta 2021", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Nasledili Agrokor

Fortenova grupa je deoničarsko društvo koje je nasledilo poslovanje Agrokora u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori, Srbiji i Severnoj Makedoniji.

U Srbiji su nasledili Frikom d.o.o. Beograd, Dijamant a.d. Zrenjanin, Mivela Mg, PIK Vrbovec d.o.o. Beograd, Kikindski mlin..

Prošle godine hrvatska Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv privrednog društva Fortenova Grupa d.d. Zagreb. Postupak je pokrenut radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena. Komisija je, kako su saopštili, osnovano pretpostavila da je Fortenova grupa stekla kontrolu nad kompanijama koje su poslovale u okviru Agrokor grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: