Najduža žičara na svetu počeće da radi u ponedeljak, poznate cene

Višedecenijski san Zlatiboraca, da panoramskom gondolom povežu turistički centar planine i vrh Tornik, počeće se ostvarivati od ponedeljka.

Izvor: Blic

Petak, 08.01.2021.

12:35

Najduža žičara na svetu počeće da radi u ponedeljak, poznate cene
Foto: RINA

Najduža žičara na svetu, potvrdio je "Blicu" Milomir Tucović, zamenik direktora JP "Golg gondola Zlatibor", prve putnike će prevesti 11. januara, a zvanično će biti otvorena narednog četvrtka.

"Gondola će u zimskom periodu raditi svakodnevno od 8.30 do 15.00. Mlađima od šest godina neće se naplaćivati karta, cena za decu je 550, a za odrasle 1.000 dinara", kaže Tucović.

Turistička atrakcija koja će unaprediti turističku ponudu Zlatibora, i čiji kamen temeljac je zakopan avgusta 2015. godine, 31. decembra je, pošto je uspešno prošla sve testove, dobila upotrebnu dozvolu.

Gondola se od polazišta na Obudojevici, preko međustanice kraj Ribničkog jezera, do krajnje stanice na Torniku, prostirati trasom dugom devet kilometara.

Vožnja u jednom pravcu trajaće 25 minuta, a u svojih 55 kabina sa po 10 mesta moći će da preveze 600 putnika na sat.

Ipak, zbog epidemioloških mera do daljeg će u jednoj kabini biti najviše četiri čoveka.
Foto: RINA
"Prvih deset dana rad gondole će nadzirati predstavnici francuske kompanije 'Pomagalski' od koje je kupljena oprema i koji su obučili naše radnike", objašnjava Tucović.

Zlatiborska gondola projekat je vredan 13 miliona evra, računajući opremu i građevinske radove, i u potpunosti je finansirana iz budžeta opštine Čajetina.

"Za nas je ova godina bila podstrek da završimo sve kapitalne investicije, koje su trajale kao gondola pet godina, neke su započete pre tri godine, neke pre godinu dana, a neke pre šest meseci, kao što je rekonstrukcija Kraljevog trga i jezera u samom centru Zlatibora. Zahvaljujući gondoli povećaće se broj turista na Zlatiboru, a naš cilj jeste da u nekom periodu od pet godina zabeležimo milion posetilaca, što automatski znači deset miliona noćenja i to je ekstra profit za meštane Zlatibora, za investitore, a naravno i za budzet Republike Srbije i budzet opštine Čajetina", izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, prenosi Rina.
Foto: RINA
Naročito se vodilo računa o svim stanovnicima opštine Čajetina za koje su predviđeni posebni popusti, pa će odrasli plaćati kartu po ceni od 500, a deca 350 dinara.

Prva dva dana rada gondole, stanovnici Čajetine, uz ličnu kartu, kao i svi donosioci zahvalnice za učešće u "Zlatiborskoj mobi" imaće pravo na besplatnu vožnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: