Da li bi Montenegro erlajns mogao da postane niskotarifna avio-kompanija?

Budućnost Montenegro erlajnsa (MA) proteklih dana jedna je do glavnih ekonomskih tema u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2020.

15:33

Da li bi Montenegro erlajns mogao da postane niskotarifna avio-kompanija?
Foto: Depositphotos, bigguns

Pretvaranje MA u niskotarifnu avio-kompaniju je u interesu građana Crne Gore, kojima bi na taj način bile dostupnije određene destinacije, zbog nižih cena avio-karata, smatra član Prave Crne Gore Ivica Vukčević.

On je kazao da primeri određenih niskotarifnih avio-kompanija, poput Ryanair, pokazuju da se one lakše nose sa kriznim situacijama od tradicionalnih avio-kompanija, jer sa niskim cenama privlače više putnika.

"U slučaju pretvaranja MA u niskotarifnu avio-kompaniju, bilo bi neophodno usmeriti finansijsku pomoć države u namensku kupovinu novih aviona tipa Embraer 195, koje ova kompanija već ima u svojoj floti. Ova krizna situacija je prilika za kupovinu tih aviona po niskim cenama. Time bi se mogla iskoristiti ekonomija obima za brži oporavak MA od korona krize i uspostaviti dugoročna samoodrživost ove kompanije", istakao je Vukčević, prenosi portal CDM.

Korona kriza je, kako je rekao, opravdan razlog da se MA ponovo pruži finansijska pomoć, jer su podršku svojim nacionalnim avio-kompanijama pružile mnoge države u okruženju i svetu.

"Treba da naučimo lekciju na primeru propasti slovenačke avio-kompanije Adria Airways, zbog koje je došlo do velikog pada vazdušnog saobraćaja između Slovenije i ostatka sveta. Slovenija sada daje pomoć stranim avio-kompanijama da bi održavale minimalan broj letova na određenim linijama", ukazao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, opstanak MA je doveden u pitanje zato što iz godine u godinu pravi velike gubitke.

"Korona kriza je samo dodatno otežala poslovanje MA i ukazala na potpuni neuspeh poslovnog modela, koji se primenjuje u ovoj kompaniji. Uzroci neuspeha postojećeg poslovnog modela MA su visoke cene usluga, mali broj aviona, opsluživanje neprofitabilnih linija i previsoke plate koje dobija uprava ovog preduzeća", rekao je Vukčević i dodao da MA neće opstati bez državne pomoći.

Ipak, kako je naveo, ta pomoć neće moći dugo da se daje, jer previše opterećuje državni budžet.

"Državna pomoć MA treba da bude strogo namenska i strogo kontrolisana, da bi se osiguralo trošenje sredstava za utvrđene namene. Zato je neophodno promeniti uslove pod kojima se ta pomoć daje. Neophodan uslov je da se pronađe uspešan poslovni model pomoću kojeg će ova kompanija početi pozitivno da posluje, kao što je na primer, pretvaranje MA od tradicionalne avio-kompanije u niskotarifnu avio-kompaniju”, ocenio je Vukčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: