Mapa proizvodnje u Jugoslaviji: Pravljeni su avioni, kompjuteri, brodovi...

U bivšoj Jugoslaviji se proizvodilo skoro sve, "od igle do lokomotive", a na društvenim mrežama s vremena na vreme kruži mapa svih firmi koje su postojale.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 21.12.2020.

12:20

Mapa proizvodnje u Jugoslaviji: Pravljeni su avioni, kompjuteri, brodovi...
Foto: Depositphotos, everythingposs

Oni koji se sećaju bivše države često kažu kako uopšte nije bilo potrebe za uvozom, a da se država zaduživala upravo kako bi se razvijala na ovaj način. Neke od jugoslovenskih proizvoda koristio je ceo svet.

Proizvodili su avione, brodove, automobile, kamione, oružje, čak i kompjutere. Tu su naravno i firme koje su proizvodile hranu, odeću i ostale potrepštine, međutim mnoge od njih više ne postoje ili su u stečaju i propadaju, podseća portal Kliks.

Kako bismo se prisetili starih dana, napravljena je mapa svih kompanija koje su postojale u današnjoj Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori. Mapa je ubrzo postala viralna, pa je po društvenim mrežama objavljuju kako građani, tako i različitiji mediji, među kojima i portal Tuzlanski.ba

U Bosni i Hercegovini se u TAS-u proizvodio popularni Folksvagenov "golf", ali i "buba" uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Fabrika motora Sarajevo je još jedan od giganata čiji je pogon tokom i nakon rata pokraden i uništen. U Vogošći je, osim TAS-a, bio i PRETIS, lider namenske industrije u Jugoslaviji, gde se proizvodila municija.

FAP iz Priboja i TAM iz Maribora proizvodili su teške kamione i šlepere, a kragujevačka Zastava lake transportere. Zastava je proizvodila otprilike 200.000 automobila godišnje.

SOKO je bio ponos vojne industrije, čija je proizvodnja takođe bila u BiH, a postojala je i državna fabrika aviona u Kraljevu. Fabrika vagona je bila u Slavonskom Brodu, a u Hrvatskoj je, s obzirom na izlaz na more, bilo najviše brodogradilišta. Jedno je još bilo u Crnoj Gori, ali i u Srbiji. Brodogradilišta u Hrvatskoj - Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci bila su na svetskom nivou i proizvodila su za strane naručioce najveće prekookeanske brodove.

Jugoslavija je bila jedna od pet zemalja u Evropi koje su imale svoje kompjutere, najpoznatija je verovatno bila galaksija, a prvi proizvedeni kompjuter je bio CER-10. Iskra u Sloveniji i Digitron u Istri (u Bujama) još krajem sedamdesetih počeli su sklapati kompjutere

Fabrike Obod, Cer, Gorenje, Iskra, Rudi Čajavec proizvodile su elektro-uređaje, televizore, radio-aparate, gramofone, kasetofone i belu tehniku, a Borac Beograd čak i aparate za espreso

EI Niš je bio jedan od najboljih svetskih proizvođača lampi za radijske i TV prijemnike (ugrađivao ih je i Filips), a proizvodnju TV prijemnika u boji počeo je pre Sonija.

To su samo neke od fabrika koje su postojale u Jugoslaviji, a koje su bile na svetskom nivou s obzirom na to da bi bilo teško nabrojati ih sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: