Nekretnine u Zagrebu: Jedan kvart ubedljivo najtraženiji, stanovi dostižu i milionske vrednosti

Potražnja za kućama u oktobru bila je osetno veća nego lani. Ipak, uprkos pojačanom interesu, kuće su i dalje jeftinije od stanova.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2020.

15:11

Nekretnine u Zagrebu: Jedan kvart ubedljivo najtraženiji, stanovi dostižu i milionske vrednosti
Foto: Depositphotos, xbrch

Interesovanje kupaca nekretnina u Zagrebu drukčija je nego pre deset godina. Niz negativnih okolnosti uzrokovan koronom i potresom naterao je nedavno dobar deo građana da shvate vrednost vlastite kuće ili zemljišta, posebno izvan gradske vreve, pokazuju istraživanja oglasnika Crozilla.com.

Potres u Zagrebu uneo je nepoverenje u stare zgrade, posebno u središtu grada, pa se brojni kupci "prilagođavaju" zbivanjima na način da sve više traže nekretnine na periferiji ili izvan grada. Podaci tog oglasnika pokazuju i da je Centar, koji je nekada bio najtraženiji kvart, ipak pao u drugi plan. Sve se više traže kuće s okućnicom, pa i na rubnim delovima grada ili manjim mestima u okolini, a popularna su postala i zemljišta, piše Jutarnji list.

"Ako posmatramo interesovanje kupaca za nekretninama danas i pre deset godina, primećujemo veću tražnju za kućama nego stanovima", rekla je Ivana Čikić, vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert, te dodala da je podednako interesovanje za kućama kod kupaca u zreloj dobi, kao i kod onih mlađe dobi, odnosno mladih porodica sa jednim ili dvoje dece.

"Razlog zbog kog su se pre deset godina u većem procentu prodavali stanovi, a ne kuće je i taj što je na tržištu bio ogroman broj neprodanih novosagrađenih stanova. Tržište je bilo preplavljeno njima. I čini se da su tada kupci ipak bili više naklonjeni kupovini stanova", dodaje Ivana Čikić.

Novogradnja

Potražnja za kućama na oglasniku Crozilla.com u oktobru bila je osetno veća nego lani. Ipak, uprkos pojačanom interesovanju, kuće su na zagrebačkom području i dalje jeftinije od stanova, a u oktobru je razlika u njihovim cenama bila veća od 35 posto.

Na tom oglasniku za kvadratni metar kuće u Zagrebu, s uključenom cenom okućnice, u proseku se tražilo 1.396 evra.

Ivana Čikić smatra da se danas kuće prodaju u većem procentu nego pre iz još nekoliko razloga osim ponude stanogradnje i potresa.

"Jedan od razloga je neprocenjiv osećaj slobode koji nam omogućuje život u kući s okućnicom ili barem vikendica u koju možemo otići vikendom", rekla je Ivana Čikić.

Kad je reč o stanovima za prodaju ili najam, Zagreb je u oktobru bio najtraženiji grad. Poseban naglasak posetilaca oglasnika Crozilla.com zainteresovanih za zagrebačke stanove stavljen je na novogradnju, ali i na stanove manjih površina, odnosno garsonijere, posebno kad je reč o najmu. Na zagrebačkom se području i dalje najviše traže stanovi u zoni javnog gradskog prevoza, posebno tramvaja, a nakon potresa je bitan faktor pri kupovini postala i statika zgrade.

Već nekoliko meseci prvo mesto na listi najtraženijih zagrebačkih kvartova za kupovinu stanova drži Trešnjevka, a tako je bilo i u oktobru. Tu prvenstveno govorimo o novogradnji. Na drugoj se poziciji nalazi Maksimir, a slede Donji grad, Centar, Dubrava i Jarun.

Milionske vrednosti

Prosečna tražena cena kvadrata zagrebačkih stanova u oktobru je na oglasniku Crozilla.com iznosila 2.173 evra. No, raspon oglašavanih cena izrazito je širok. Osim neuređenih tavana, stanova u roh-bau stanju ili onih kojima je potrebna adaptacija, po ceni kvadratnog metra nižoj od 1.000 evra na oglasniku prodaju se i useljivi stanovi, no pritom je uglavnom reč o onima na rubnim delovima grada te stanovima u potkrovlju ili suterenu. S druge, pak, strane, u Zagrebu se mogu pronaći i stanovi milionskih vrednosti, a pritom je najčešće reč o velikim, luksuzno uređenim objektima na prestižnim lokacijama, čije se oglašavane vrednosti kvadrata ponekad penju i preko 5.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: