"Ostavite zakon i sve će ići glatko"; Mađarska traži razdvajanje vladavine prava i budžeta EU

Mađarska ne može da prihvati klauzulu o poštovanju vladavine prava kao uslov za dodelu sredstava iz budžeta EU i fonda za oporavak od krize koronavirusa.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.12.2020.

11:01

Foto: EPA, VANO SHLAMOV

To je danas poručio mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da se političkim pravilima treba baviti odvojeno.

Orban je dodao da za Budimpeštu ne bi bio prihvatljivo da EU sačini izjavu sa obrazloženjem te klauzule koja bi bila dodata budžetskim propisima, što je predlog koji je podstakao potpredsednika poljske vlade da kaže da bi Poljska pod tim uslovom mogla da prihvati paket, prenosi Rojters.

"Za nas ovo rešenje, da se priloži neka izjava poput beleške na papiriću iz samolepljivog blokčića podsetnika, neće uroditi plodom. Mađarska insistira na tome da ove dve stvari treba razdvojiti", rekao je on za državni radio.

Potpredsednik poljske vlade Jarosav Govin izjavio je u četvrtak da bi ta zemlja mogla da odustane od stavljanja veta na budžet i fond za oporavak EU, u vrednosti od 1,85 biliona evra, ako evropski lideri prihvate izjavu kojom se pojašnjava povezanost EU fondova i vladavine prava.

U izjavi za medije nakon sastanka s nekim funkcionerima Evropske komisije, Govin je rekao da Poljska shvata da bi veto na sedmogodišnji budžet vredan 1,1 bilion evra i fond za oporavak korona krize u iznosu od 750 milijarda evra finansijski pogodio Poljsku i druge članice Unije.

Mađarska i Poljska, koje su blokirale ratifikaciju budžeta EU i postkriznog razvojnog fonda u nacionalnim parlamentima, navodile su ranije da će zajedno delovati i glasati po pitanju sporne klauzule o vladavini prava, a Orban je poručio da će se držati tog dogovora.

Mađarski premijer je rekao da ne žuri sa postizanjem dogovora o budžetu EU u ovoj godini, dodajući da ako se sporazum sa EU i ne postigne do januara, biće ga kasnije.

"Ostavite zakon nepromenjen i sve će ići glatko i brzo", izjavio je Orban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: