Pogledajte gradilište autoputa za koje je BiH dobila 23 i pozajmila još 100 miliona od EU VIDEO

Do planiranog okončanja radova na deonici auto-puta Tarčin - Ivan ostalo je 17 meseci, a snimci iz vazduha pokazuju dosadašnji napredak na pojedinim delovima.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 03.12.2020.

14:54

Pogledajte gradilište autoputa za koje je BiH dobila 23 i pozajmila još 100 miliona od EU VIDEO
Ilustracija: Depositphotos, diyan_nenov

Deonica Tarčin - Ivan duga je 6,9 kilometara i čine je dva dela. LOT 1 je dužine 4,9 kilometara i kreće od Tarčina do ulaza u Tunel Ivan, a LOT 2 je sam Tunel Ivan dužine 1.760 metara s delovima otvorene trase u dužini od 150 metara.

Tunel Ivan se probija s obe strane pa se spajanje očekuje na jesen 2021. godine, piše portal Kliks (Klix).

Jednom kada se deonica završi, na LOT-u 2 pored Tunela Ivan i delovima otvorene trase građani Bosne i Hercegovine će imati i privremeni spojni put s magistrale na koju će biti smešteno bočno naplatno mesto. Spoj će biti dugačak 700 metara i nalaziće se kod Bradine.

Zanimljive karakteristike LOT-a 1 su mostovi Raštelica 1 dužine 518 metara i Raštelica 2 s dužinom 609 metara. Oni se nalaze na zahtevnim mestima i za njih treba 16-17 meseci da se izgrade.

Osim toga, planirana su četiri podvožnjaka, jedno odmorište i sanacija i izrada lokalne infrastrukture puteva.

Radovi izgradnje poddeonice Tarčin - Ivan se finansiraju iz zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke u visini od 100 miliona evra i bespovratnim sredstvima Evropske unije od 23,1 milion evra.

Rok za završetak kompletnog auto-puta od Tarčina do Bradine je kraj maja 2022. godine, a izvođači radova su Euro-Asfalt d.o.o. i Granit AD Skopje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: