"Sa virusom se pravi novac": Izveštaj pokazao da pandemija nekima odgovara

Organizovani kriminal uspeo je da izvuče korist iz vanredne situacije uzrokovane pandemijom kovid 19 u meri koja zabrinjava, navodi list "Fato Koridijano".

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

12:32

Foto: Depositphotos, stokkete

Taj list prenosi izveštaj "Udruženja antimafija", sastavljen na osnovu policijskih izveštaja, tužbi i telefonskog prisluškivanja i drugih činjenica prikupljenih širom Italije.

U izveštaju se citiraju reči jednog od mafijaških šefova Salvatorea Emola, koji je govoreći putem telefona sa poslovnim partnerom, rekao da se "sa virusom pravi novac".

Od početka pandemije u Italiji je pokrenuto više od tri hiljade istraga zbog upletenosti kriminalnih organizacija u poslove vezane za vanredno stanje izazvano koronavirusom. Mafija se upetljala u poslove za nabavku sanitarnog materijala, lekova, ima naznaka da se kriminalne organizacije nastoje uvući u poslove nabavke i distribucije vakcina, a posebno zabrinjava mogućnost da na tržište ubace lažne vakcine, kao što je upozorilo ministarstvo zdravlja.

Mafija, Ndrangeta, Kamora su, prema nekim policijskim istragama, već uključene u poslove medicinskog otpada koji mora biti uništen samo u spalionicama.

"To je milionski posao ako se ima u vidu da su od početka pandemije utrošene dve i po milijarde evra za medicinski materijal, podeljeno je više dve milijarde samo maski za jednokratnu upotrebu, i jednom upotrebljeno sve to mora biti uništeno na propisan način. U tome organizovani kriminal vidi svoju šansu za milionske zarade", kaže zamenica javnog tužioca i šefica odeljenja za borbu protiv mafije Alesandra Dolči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: