Život u SAD: "Svaki pregled plaćate, ako ne izmirite kiriju, bićete izbačeni" VIDEO

Milioni Amerikanaca u predstojećem prazničnom periodu ostaju bez socijalne pomoći. Kako se ekonomski problemi ove zemlje odražavaju na ostatak sveta?

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 03.12.2020.

11:35

Život u SAD:
Foto: Printskrin, TV Prva

Prema rečima novinarke Glasa Amerike Jovane Đurović, ako se desi da neko ne dobije pomoć od države na koju se oslanjao ili ne dobije platu ako živi "od prvog do prvog", u velikom je problemu, najpre ako iznajmljuje stan.

"Vas stanodavac neće čekati do 15. u mesecu da platite kiriju, nego do petog i postoji jedna institucija koja se zove izbacivanje. Vrlo je legitimno da vas izbaci. Za sada postoji moratorijum na to izbacivanje iz stanova u Americi, kako je krenula pandemija, tako da stanodavac ne može da vas izbaci da spavate u parku, ali ćete vi tu kiriju morati da platite kada se sve ovo završi", upozorila je Đurovićeva, koja je u SAD i živela, kada ju je ugostila TV Prva.

Na pitanje da li je saglasan sa uvreženom konstatacijom da kada "Amerika kine - ostatak sveta dobije grip", analitičar Obrad Kesić kaže da se to ranije pokazalo tačnim.

"Ipak, sada je Kina pokazala da može da preživi i ako Amerika 'dobije grip'. Kina je možda jedini izuzetak", dodao je sagovornik TV Prve, izražavajući sumnju kako će se stvari dalje odvijati jer, kako je poručio, "još nismo ušli u najgoru fazu".

Uz to, novinarka Glasa Amerika ističe da, kada je zdravstveni sistem u SAD u pitanju, građani su primorani da sve plate iz svog džepa.

"Apsolutno se sve plaća. Kongres je u martu doneo taj zakon koji tretira pandemiju i odobrava pomoć građanima i prema tom zakonu bi testiranje na kovid trebalo da bude besplatno. U većini slučajeva i jeste, ali se desi da, recimo, odete kod lekara pa taj test bude besplatan, ali vam rendgen ne bude besplatan, pa sam pregled ne bude besplatan... Onda opet dođete sa nekim računom koji treba da platite", objasnila je ona.

Ako ste zaposleni u Americi, kazala je, najčešće ćete imati zdravstveno osiguranje koje će delom plaćati vaš poslodavac, a delom vi sami.

"Obično imate pokrivene jedan sistematski pregled godišnje i dva pregleda kod zubara. Sve ostalo plaćate, ali ne znate koliko plaćate, jer je zdravstveni sistem tamo na tržištu, ne postoji gornji limit", dodala je.

Kako je ocenio analitičar Kesić, u SAD postoji određen broj ljudi kojima su "dosadile ove mere", pa su tako, sem protesta zaposlenih u Amazonu, prisutna slična negodovanja radnika i drugih firmi.

Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: