Trećina mladih boji se gubitka posla zbog epidemije VIDEO

Pandemija koronavirusa uticala je na sve nas, ipak jedna od najugroženijih kategorija su mladi.

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 02.12.2020.

19:10

Trećina mladih boji se gubitka posla zbog epidemije VIDEO
Foto: Depositphotos/pressmaster

Strah od gubitka posla ističu kao najveći problem, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.

Rezultati istraživanja govore da, uprkos tome što većina mladih nije izgubila posao tokom vandrednog stanja, oni se i dalje plaše za svoju poziciju na radnom mestu.

„Strah od gubitka posla je osećalo 33 odsto mladih u toku vanrednog stanja, a nakon završetka vandrednog stanja se taj broj smanjio tek za dva procenta. Dakle 31 odsto mladih je osećalo strah i dalje od gubitka zaposlenja. Ono što je karakteristično je da su oni mladi koji su radili sa radnog mesta osećali veći nivo produktivnosti", kazala je Anja Jokić, programska asistentkinja.

Kada je reč o obrazovanju, čak 60 odsto mladih je nezadovoljno zbog primene mera prevencije, najviše zbog velikog broja onih kojima onlajn nastava nije bila dostupna.

„Ono što jeste primetno je da najveći broj mladih je zapravo nezadovoljan, dakle smatra da je vandredno stanje uticalo veoma loše ili negativno na njihovo obrazovanje. To je dakle nekih 60,7 odsto. A 74 mladih je imalo onlajn nastavu", dodaje Jokićeva.

Mentalno zdravlje je takođe narušeno merama. Skoro 40 odsto ispitanika se izjasnilo da je policijski čas doveo do porasta osećanja depresije i anksioznosti, ali i nasilja.

„Ono što je interesantna statistika je da su se mladi muškarci osećali ugroženije tj. da je na njih negativnije uticala izolacija nego na mlade žene. Nažalost, jedan broj mladih je doživeo nasilje, to je 11 odsto. Najčešće oni koji su doživljavali nasilje doživljavali su ga od porodice, čak 33 odsto", kaže Jokićeva.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 60 odsto mladih poštovalo mere, ali i da su saglasni u tome da su svi mogli da urade daleko više.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: