Policija spremna na sve: Kaskom osigurava svoje dronove i od terorističkog napada

Nakon što je nabavio dronove srednjeg i velikog dometa, MUP Hrvatske će za te bespilotne letjelice sad uzeti i osnovno ali i kasko osiguranje.

Izvor: Veèernji list

Sreda, 02.12.2020.

18:11

Policija spremna na sve: Kaskom osigurava svoje dronove i od terorističkog napada
Foto: Epa/CHEMA MOYA

Ukupno se radi o sedam bespilotnih letelica, od kojih su tri srednjeg, a četiri velikog dometa, piše Večernji list.

Ukupna procenjena vrednost osiguranja tih dronova je 3,5 miliona kuna (463.598 evra) bez PDV-a, i to na dve godine, koliko je predviđeno trajanje okvirnog sporazuma za osiguranje koji MUP namerava da sklopi.

Tri drona srednjeg dometa u MUP-ovoj floti proizvela je kompanija Dalair, svaki teži 15 kilograma, a raspon krila im je 3,3 metra.

Kako se navodi u dokumentaciji o javnoj nabavki koja je u postupku donošenja, vrednost jednog kompleta bespilotne letelice srednjeg dometa iznosi 1,17 miliona kuna s PDV-om.

MUP-ovi dronovi velikog dometa proizvedeni su u hrvatskoj firmi-ćerki KING ICT-a, Planet IX u saradnji s Erikson-Teslom. Dronovi su teški po 25 kilograma i imaju takođe raspon krila od 3,3 metra. Vrednost jednog kompleta bespilotne letelice velikog dometa iznosi 3,95 miliona kuna s PDV-om.

Svih sedam kompleta dronova koje će MUP Hrvatske osigurati proizvedeni su ove godine, a namenjeni su za vazdušni dnevni i noćni nadzor državne granice.

Šta sve pokriva osiguranje

Što se tiče osiguranja od odgovornosti vlasnika bespilotnih letelica za štetu prema trećim osobama, ono će pokrivati naknadu štete kod slučajne telesne ozljede ili oštećenog zdravlja trećih osoba i smrti te slučajnog uništenja, oštećenja ili gubitka stvari. Tim osiguranjem biće pokriveni među ostalim, kako se navodi, i razumni troškovi sudskih sporova i pravnih postupaka. Štete se neće pokrivati ako su nastale kad se letelica koristi u nezakonitu svrhu i izvan navedenih geografskih ograničenja.

Kasko osiguranje dronova pokrivaće sve rizike gubitka i oštećenja koji nastanu na letelici uz uslov da letelica poseduje sva potrebna dopuštenja te da operatori letelica poseduju sve potrebne dozvole.

Tako će kaskom biti pokriveni potpuni gubitak drona, delimični gubitak i oštećenje letelice, troškovi potrage i spašavanja, troškovi prenosa oštećene letelice do mesta popravke, troškovi veštačenja, utvrđivanja i likvidacije štete… U kasko za dronove uključene su i štete koje, među ostalim, nastanu posredno ili neposredno upotrebom bilo koje vrste oružja ili detonacijom eksploziva, posredno ili neposredno zbog sabotaže, revolucije, ustanka, građanskih i unutrašnjih nemira, zbog postupaka terorista ili bilo koje osobe koja deluje zlonamerno ili s političkim motivom, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: