Svaka deseta boca na svetu dolazi iz kalupa jedne firme iz Zagorja

"Pa znate da vam bez Zagorca nema ni pijače", šale se stanovnici Huma na Sutli ne misleći pritom ništa loše.

Izvor: vecernji.hr

Sreda, 02.12.2020.

10:10

Svaka deseta boca na svetu dolazi iz kalupa jedne firme iz Zagorja
Foto: Depositphotos, tezzstock

U njihovom je gradu firma s kojom se susreo svaki čovek na zemaljskoj kugli koji je u nekom trenu svog života popio, na primer, Koka-Kolu, Hajneken ili se našpricao Šanelom 5. Kako? Kompanija "Omco" iz Huma proizvodi kalupe za boce, a nose i titulu najvećeg proizvođača staklarskog alata na svetu.

Rasli postepeno

Krenuli su skromno, od male radionice staklane Straža osnovane pre 160 godina, u Omco grupu ušla je Omco Croatia kao najmanja u grupi, a onda preuzela vodeće mesto s više od 50 posto ukupne proizvodnje u celoj grupi, piše Večernji list.

Svaka deseta boca na svetu stigla je upravo iz kalupa s Huma na Sutli, a plan fabrike je da do kraja ove godine to bude svaka deveta te do kraja 2021. svaka osma boca. Na pitanje "Kako?", predsednik uprave Omco Croatia Darko Ranogajec odgovara: "Ponosimo se svojom istorijom, odnosno poreklom u krilu i sklopu fabrike stakla Straža, to je znamenitost ovog kraja koji je utkan u svaku poru života u našoj okolini i sama činjenica da to traje 160 godina na ponos je svima nama. Put kojim smo išli je, gledajući tako, dugačak, raslo se i razvijalo postepeno, no moram da spomenem da je realni uzlet počeo s ulaskom u Omco grupu, a na neki je način zamah dobio u poslednjih desetak godina kada smo stekli ključnu poziciju u grupi."

On dodaje kako je fabrika iz Huma u Omco grupu ušla kao najmanja, ali s dosta motiva i znanja da se makne s te nezahvalne pozicije.

"Imali smo vrlo nazadnu tehnologiju, a dolaskom u grupu dobili smo pristup kapitalu i, uz znanje koje smo imali te veliku želju da opstanemo, a na kraju da se i dokažemo, jednostavno smo krenuli, a nakon toga nas se više nije moglo zaustaviti", priseća se Ranogajec koji je, sa svojom ekipom, posebno zaposlen bio poslednjih meseci.

U oktobru Omco grupa preuzela je mađarska i afrička postrojenja konkurentske američke Ross grupe.

"Akvizicija koju smo sproveli prethodnih meseci u prvom će nam redu doneti pristup novom tržištu Afrike s obzirom na to da je jedna fabrika grupe koju smo kupili smeštena u Johanesburgu. Tako ćemo prisutnost na afričkom tržištu povećati s 12 na 55 posto. Mislimo da je to tržište u dugoročnoj perspektivi mesto velikog rasta, a time ćemo ostvariti vezu s tim tržištem za budućnost", objašnjava predsjednik uprave Omco Croatia, te kaže kako je drugi deo preuzimanja, onaj u Mađarskoj, više bio usmeren na kupovinu kapaciteta.

Fabrika smeštena tamo je velika, zaposleno je 300 ljudi iz njihove delatnosti, navodi Ranogajec, dobro je geografski smeštena za zapadno i istočnoevropsko tržište, kao i za globalne isporuke.

"Dakle, u jednoj akviziciji imamo dve različite strateške odrednice s kojima ćemo biti spremni za novo pozicioniranje na svetskom tržištu, odnosno sadašnjih 25 posto svetskog tržišta povećaćemo na 30 posto i stvoriti tako preduslove za još veći rast", otkriva on.

A dok se koncentrišu na taj rezultat, sledeće dve do tri godine neće ići na nova preuzimanja. Možda.

"Naučili smo da uvek budemo spremni i čekamo šansu pa, ako se ona pojavi, iskoristićemo je i širiti se dalje", govori predsednik uprave firme koja poseban pad prometa nije osetila ni u globalnoj koronakrizi.

Proizvodnju povećali 30 puta

"S obzirom na to da smo izgradili visoku konkurentsku sposobnost, prilagodili smo se manjoj potražnji povećanjem svog udela na tržištu, koristili se kapacitetima i bili jako fleksibilni te na taj način privukli dodatne količine. Imali smo i izazova u logistici, poskupljenju transportnih troškova, no našli smo prostora i za druge uštede, puno smo radili proteklih godina na digitalizaciji, automatizaciji i to dobro iskoristili sada", pojašnjava sagovornik Večernjeg lista.

Prema njegovim rečima, pomogla je i činjenica što staklarska industrija, kao deo koji sudeluje u lancu snabdevanja hranom i osnovnim životnim potrebama, nije imala veliki pad kao neke druge delatnosti.

Sam Ranogajec na čelo firme stigao je 1994. godine, kad je ona još bila preduzeće Straža-Alatnica. Imao je tada 31 godinu, a razmišljao o odlasku, kako sam priznaje, nikad nije, jer je rođen i živi u Krapini i Zagorje voli.

"Preuzeo sam firmu pre više od 25 godina, na neki način nepredviđeno s obzirom na to da je moj prethodnik otišao u penziju ranije od planiranog. Bilo je to teško vreme poremećaja tržišta, Domovinski rat, izazovno doba, nije bilo puno vremana za razmišljanje, moralo se delovati da se preživi. Drugi ključni trenutak bila je faza ulaska u Omco grupu, dokazivanje, učenje i usvajanje novih metoda i znanja, pristup svetskom tržištu, novi horizonti i puno stečenog iskustva, a treća faza nastupila je pre 10 godina preuzimanjem vođstva grupe koja traje do sada", kaže Ranogajec, čija je firma u posljednjih 20 godina povećala proizvodnju gotovo 30 puta, broj zaposlenih sedam je puta veći, a i sagrađena su tri nova proizvodna pogona u kojima je instalirana najmodernija tehnologija u području strojne obrade metala.

"Naša županija, kao i susedne, preduzetnički su vrlo aktivne, a i podrška Hrvatske privredne komore uvek je prisutna u lokalnoj privredi", naglašava Ranogajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: