Kolaps branše: Muzičari na rubu egzistencije

Muzičari u Republici Srpskoj kojima je onemogućen rad zbog pandemije dobili su državnu pomoć samo za april i maj, a od tada su prepušteni sami sebi.

Izvor: Capital.ba

Utorak, 01.12.2020.

13:01

Kolaps branše: Muzičari na rubu egzistencije
Foto: D.Balšiæ

Iako je Vlada RS najavljivala da će pomoći ovoj delatnosti i narednih šest meseci, to se do danas nije desilo, piše Capital.

Već šest meseci izvođači su pokušali da dobiju odgovor od Vlade RS i Ministarstva prosvete i kulture da li će im neko pomoći s obzirom da su i oni kao i drugi privrednici onemogućeni da rade.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević na današnjoj sednici ukazala je na tešku situaciju u kojoj se nalaze ova delatnost.

"Više puta je bilo u javnosti rečeno da će biti donesena odluka i za ostalih šest meseci, do današnjeg dana to se nikad nije desilo. Tokom tog perioda Vladi i ministarstvu upućeno je više pisama, upita i zahteva za razgovor, ostali su svi do jednog bez odgovora. Ne mogu da verujem da ne možete da odvojite 15 minuta za razgovor i odgovor ovim ljudima“, rekla je Karadžić-Jovičević.

Kao primer navela je preduzeće „Queen Estrada“, po kojem je Banjaluka bila poznata, prvenstveno organizovanjem Oskara popularnosti, gostovanjem Ruskog baleta, a koje će, kaže, propasti ukoliko im niko ne pomogne.

Iz Ministarstva prosvete i kulture naveli su da samo četiri muzičara ostvaruju pravo na pomoć od Vlade RS, te da su oni bili uvršteni tokom aprila i maja. Ističu da su upoznati sa problemima sa kojima se izvođači suočavaju, te da će i oni biti uključeni u mere koje budu donošene u narednom periodu.

"Što se tiče pomenute delatnosti, gde je između ostalog i Queen Estrada, Vlada je upoznata sa njihovom situacijom, te će u narednom periodu, merama koje bude preduzimala, svakako uvrstiti i izvođačku delatnost u smislu mera koje će se provoditi u suzbijanju posledica pandemije virusa korona“, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvete i kulture RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: