"Godišnje gubimo 250 miliona evra u distributivnoj mreži"

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija godišnje gubi oko 250 miliona evra na tehničke i netehničke gubitke u distributivnoj mreži.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

13:08

Foto: Depositphotos/carloscastilla

Mihajlović je istakla da je zbog toga od velikog značaja sporazum o saradnji koji je nedavno potpisan između vlada Srbije i Francuske, a koji se osim metroa, odnosi i na pomoć te zemlje u razvoju pametne mreže koja će omogućiti da se u Srbiji bolje upravlja potrošnjom i da se smanje gubici struje.

"Naši gubici u distributivnoj mreži jesu sniženi i jesu niži nego što su bili, ali iznose negde 11,5 odsto, pa kada to saberemo sa onim gubicima na visokom naponu, koji su takođe niski, Srbija na te tehničke i netehničke gubitke godišnje gubi 250 miliona evra", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da objasni šta je podrazumevao sporazum sa Francuskom u delu o distributivnoj mreži.

Ističe da je taj sporazum značajan jer će pomoći Srbiji da se u infrastrukturi podigne "za jednu lestvicu više", u saobraćuju je, dodaje, to metro, a u energetici to je, kaže, automatizacija srednjenaponske distributivne mreže.

Mihajlović je ukazala da postrojenje odsumproavanja za TE "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, košta 210 miliona evra i da će naša država smanjenjem gubitaka na distributivnoj mreži moći više novca da uloži u takve projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: