Hrvatski ugostitelji protestuju: "Dobili smo obećanje"

Danas će hrvatski preduzetnici i ugostitelji saznati na koji način vlada namerava da ih obešteti nakon što ih je u potpunosti zatvorila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2020.

09:06

Hrvatski ugostitelji protestuju:
Foto: Depositphotos, allensima

A tokom dana će, kako nezvanično saznaje Index iz krugova ugostitelja, deo njih protestovati u Zagrebu.

Sa Trga bana Jelačića u 11:59 krenuće prema Ministarstvu finansija i tamo upaliti lampion.

Podsećanja radi, UGP je u subotu saopštio da vlada mora obeštetiti sve one firme koje su zatvorene ili nisu formalno zatvorene, ali imaju pad prometa veći od 50 odsto, u iznosu do 80 odsto prošlogodišnjeg prometa, a nakon toga su se još jednom javili predsednik i potpredsednik udruženja Hrvoje Bujas i Vedran Jakominić.

Bujas: Spremni smo na sve!

"Imali smo zaista taj sastanak s ministrima u petak, zamolili su nas za pauzu do početka sledeće nedelje kad treba da staviti na sto jasne i adekvatne ekonomske mere, ponavljam, svim delatnostima koje su ugrožene, i to ne svojim lošim radom.

O svemu ovome je trebalo da razgovaramo, ali bar pre mesec dana, kasni se... a o nužnosti reformi vam pričamo od marta. Te reforme su ključne, kako za povratak bilo kakvog optimizma u preduzetništvo tako i za pripremu za nadolazeći period", napisao je Bujas na svom Fejsbuk profilu.

Jakominić: Dobili smo obećanje da će se rešenje naći

Vedran Jakominić, potpredsednik Nacionalnog udruženja ugostitelja koji je juče bio na sastanku sa ministrima Josipom Aladrovićem, Tomislavom Ćorićem, Zdravkom Marićem i Nikolinom Brnjac, te sa predstavnicima preduzetnika, komentarisao je za hrvatski N1 koji su glavni zaključci i oko čega još treba da se dogovore.

"Nešto mora biti urađeno. U javnosti postoji mišljenje da su ugostitelji jedini koji imaju poseban tretman, ali razgovarali smo o svim strukama", rekao je Vedram Jakominić komentarišući jučerašnji sastanak predstavnika preduzetnika i ugostitelja sa delom vlade i dodao:

"Hrvatska je jedina koja nije direktno pomogla preduzetnicima kroz grantove, radi se samo o naknadama za nezaposlenost, još plaćamo sve parafiskalne namete, Prezentovali smo dva modela sa kojima bi obeštećenje bilo fer. Ujedno rasterećujemo državni budžet, preuzimamo obavezu da se mi zadužimo, ali za to je potrebna poreska reforma. Drugi model je sličan nemačkom i slovenačkom gde se deo prometa protekla godine refundira firmama da iz toga plate likvidnost."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: