Zabranili izvoz nekoliko lekova u SAD, posebno onih za koronu

Kanadska vlada objavila je da zabranjuje izvoz nekoliko lekova u SAD, posebno onih koji se koriste u lečenju korone, jer bi moglo doći do nestašica u Kanadi.

Izvor: index.hr

Nedelja, 29.11.2020.

10:41

Zabranili izvoz nekoliko lekova u SAD, posebno onih za koronu
Foto: Depositphotos, psphotography

Zabrana dolazi u trenutku kada u SAD-u na snagu stupa mera za koju se zauzimao Donald Trump i koja omogućuje uvoz lekova iz inostranstva radi smanjenja njihove cene.

Ta mera omogućila bi američkim farmaceutskim kompanija i veledrogerijama da na veliko uvoze neke lekove na recept namenjene kanadskom tržištu.

Kanada dve trećine lekova uvozi iz inostranstva

"Naš zdravstveni sistem je simbol našeg nacionalnog identiteta i želimo ga zaštititi" rekla je Patty Hajdu, kanadska ministarka zdravstva.

Kanada je malo tržište na koje otpada tek dva posto prodaje lekova u svetu, a na SAD gotovo polovina- 44 posto. Kanada 68 posto svojih lekova nabavlja u inostranstvu.

Od 2017. godini, za gotovo polovinom lekova (44 posto) koji se prodaju u Kanadi "barem jednom" je vladala nestašica, podseća Health Canada. U pandemiji je porasla potražnja za nekim lekovima što je dodatno otežalo redovno snabdevanje u Kanadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: