Klub milijardera: Ko su najmoćniji preduzetnici Hrvatske?

U Hrvatskoj ima 82 kompanije za prihodom većim od milijardu kuna, što je preko 132 miliona evra.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2020.

14:48

Klub milijardera: Ko su najmoćniji preduzetnici Hrvatske?
Foto: Depositphotos, ryanking999

Lista na kojoj su 82 kompanije sa prihodom većim od milijardu kuna (oko 132 miliona evra) sastaviljena je promatrajući sve kompanije koje konsoliduju rezultate poslovanja na nivou grupacije, sistema odnosno holdinga, piše Lider.

U obzir su u uzete i kompanije koje formalno posluju zasebno na tržištu, ali i one koje kao vlasnički portfelj jednog vlasnika predstavljaju znatno jaču grupaciju nego što je to matična kompanija. Lider je na svom sajtu izdvojio deset najmoćnijih preduzetnika hrvatske (zapravo 14, jer su dve kompanije u suvlasništvu).

Najveći je Branko Roglić, čiji Orbico je na trećem mestu rang-liste, iza Fortenove i Ine. Njegova distributerska kompanija posluje širom Evrope i prošle godine je s rastom od prihoda od 19 posto prestigao HEP i ostvario 17,74 milijarde kuna (2,3 milijarde evra).

Drugi veliki hrvatski igrač je Pavle Vujnovac, čija je preduzetnička snaga veća od Energije naturalis, koja je lani konsolidovano ostvarila devet milijardi kuna prihoda (1,2 milijarde evra). Ta moćna grupacija zajedno s Inom suvlasnik je Petrohemije, a Vujnovac je i suvlasnik Pevexa, pa njegova ukupna upravljačka moć prelazi 13 milijardi kuna (1,7 milijardi evra).

Ivan Čermak s Croduxovom grupacijom ima 6,2 milijarde kuna prihoda (820 miliona evra), a odmah do njega je Adris grupa, koja doduše nije u većinskom vlasništvu Ante Vlahovića, ali je njegova reč – dugo godina kao predsednika Uprave, a sad kao predsednika Nadzornog odbora – odlučujuća.

Emil Tedeschi većinski je vlasnik Atlantic grupe (5,51 milijarda kuna), a Dubravko Grgić stoji iza Koncerna Agram (4,76 milijardi kuna).

Na sedmom mestu je trojac suvlasnika Infobipa - Silvio i Robert Kutić te Izabel Jelinić. Njihova kompanija u Hrvatskoj ima prihod od 'samo' 267 miliona kuna (35,3 miliona evra), ali je na globalnom nivou lani okrenula čak 4,5 milijardi kuna (595,5 miliona evra). To znači da u matičnoj državi ostvaruju samo šest odsto prihoda. U samo godinu dana Infobip je povećao prihode čak 33 posto. Može se očekivati da će dogodine još napredovati među hrvatskim milijarderima, što zbog organskog rasta, što zbog preuzimanja američkog OpenMarketa, vodećeg B2B pružaoca rešenja za razmenu mobilnih poruka, za oko 300 miliona dolara, koje se upravo finalizuje.

Mile Ćurković sa svojim Plodinama četvrti je po veličini trgovački lanac, ali je sa 4,37 milijardi kuna (oko 578 miliona evra) prihoda najveći u domaćem vlasništvu.

Stipo Matić konsolidira rezultate poslovanja svojih kompanija u posebne celine – M SAN grupa, M SAN ulaganja, King ICT i PP Orahovica. Kad se zbroje ti rezultati s poslovanjem PPK Valpova, dobije se grupacija 'teška' 4,27 milijardi kuna prihoda (oko 565 miliona evra) u 2019., što Matića svrstava na deveto mesto među hrvatskim preduzetnicima.

TOP 10 zatvaraju grupacije porodice Pivac (Ivica, Miljenko i Neven Pivac). Sabrane su njihove dve jake konsolidovane kompanije – Mesna industrije Braća Pivac (zajedno s PPK Karlovačkom mesnom industrijom) i njihova nova akvizicija – Kraš. Tome je dodata i Vajdu i Soul Tourism, pa se tako došlo do prihoda od 3,36 milijardi kuna (444,6 miliona evra). Ta grupacija ima čak tri pojedinačne kompanije s više od milijardu kuna prihoda (MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija i Kraš).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: