Mali i ambasadorka Kine Čen Bo razgovarali o izgradnji metroa u Beogradu

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo o zajedničkim infrastrukturnim projektima dve zemlje.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

14:14

Mali i ambasadorka Kine Čen Bo razgovarali o izgradnji metroa u Beogradu
Foto: Ministarstvo finansija

Naglasak je bio na projektu izgradnje beogradskog metroa.

Na početku sastanka, ambasadorka NR Kine je čestitala ministru na imenovanju za predsednika srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa NR Kinom.

Kada je reč o izgradnji metroa, sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno važnom projektu za Beograd i Srbiju, koji će doprineti modernizaciji srpske prestonice.

Kako je dogovoreno na sastanku, već naredne nedelje će biti održan sastanak sa kompanijom Power China, a nakon što su juče održani razgovori sa francuskom kompanijom Alstom. Naime, u januaru 2021. godine biće potpisan ugovor koji će formalizovati saradnju kineskih i francuskih partnera na projektu izgradnje metroa. Ministar je obavestio ambasadorku i da će naredne nedelje na sednici Vlade biti obrazovana radna grupa koja će koordinisati sve aktivnosti kada je reč o izgradnji metroa.

Prema njegovim rečima, radovi na Makiškom polju bi trebalo da počnu krajem naredne godine.

Sagovornici su na sastanku dogovorili i da će napraviti srednjoročni plan za saradnju, u kome će se naći svi zajednički projekti, kako iz oblasti infrastrukture, tako i oblasti inovacija, visoke tehnologije itd. Taj plan bi, po rečima ministra Malog, mogao da se nasloni na postojeći program "Srbija 2025".

Siniša Mali je rekao i da će kapitalne investicije naredne godine činiti rekordnih 5,5% BDP-a, što će dodatno uticati na veći privredni rast. On je dodao da je izgradnja infrastrukture jedan od apsolutnih prioriteta Vlade i da je u tom smislu izuzetno značajna podrška NR Kine.

Ministar Mali se zahvalio ambasadorki na pomoći i podršci koju je NR Kina tokom cele godine pružala Republici Srbiji u borbi sa koronavirusom i istakao da je prijateljstvo dve zemlje čelično, što se upravo vidi u tim najtežim trenucima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: