Hoće li Britanci produžiti najgoru recesiju u poslednjih 300 godina?

Britanska ekonomija trpi najgoru recesiju u više od 300 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

14:37

Hoće li Britanci produžiti najgoru recesiju u poslednjih 300 godina?
Foto: EPA, NEIL HALL

Ako ne obezbedi novi trgovinski sporazum sa EU, njen oporavak će biti još duži i mukotrpniji, navodi nezavisni fiskalni nadzor zemlje.

Kancelarija za budžetsku odgovornost objavila je da će Bregzit bez dogovora smanjiti proizvodnju za 2 odsto sledeće godine, a britansku ekonomiju ostaviti za 1,5 odsto manjom nakon pet godina u poređenju sa scenariom po kome bi premijer Boris Džonson postigao sporazum sa Briselom.

Zaglavili su razgovori o ribolovnim pravima, vladinoj pomoći kompanijama i načinu rešavanja sporova. Džonson će morati da odluči da će se držati svog stava o nacionalnom suverenitetu u sva tri područja i da li je to vredno ekonomske cene koju će Ujedinjeno Kraljevstvo platiti u slučaju da pregovori propadnu, piše CNN.

Tarife, izvozne kvote, birokratija i druge trgovinske barijere koje će stupiti na snagu 1. januara ako ne bude dogovora produžiće oporavak Ujedinjenog Kraljevstva od recesije koronavirusa za skoro godinu dana. Nezaposlenost bi bila za dodatni procentni poen veća.

Džonsonu je ostalo malo vremena da obezbedi novi trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, ali Ujedinjeno Kraljevstvo se suočava sa teškom ekonomskom situacijom čak i ako se sporazum ostvari. Kancelarija za budžetsku odgovornost očekuje da će BDP ove godine pasti za 11,3 odsto, što je najveći pad godišnje proizvodnje od Velikog mraza 1709. godine, najhladnije zime u Evropi u 500 godina koja je prouzrokovala veliku smrtnost i razaranje poljoprivrede. Pa čak i sa sporazumom o Bregzitu, ekonomija će verovatno osetiti trajne "ožiljke" koji će smanjiti proizvodnju za 3 odsto prema svom centralnom scenariju u kojem se ograničenja povodom koronavirusa drže na snazi do proleća.

Ministar finansija Riši Sunak predstavio je plan potrošnje od 4,3 milijarde funti (5,7 milijardi dolara) za pomoć u sprečavanju nezaposlenosti kroz mere poput subvencionisanog rada za mlade i povećanja kapaciteta centara za podršku zapošljavanju.
Foto: Depositphotos, Aquir014b
Kancelarija za budžetsku odgovornost očekuje da će nezaposlenost porasti na 7,5 odsto do drugog kvartala sledeće godine, što znači da će 2,6 miliona ljudi ostati bez posla - milion više od trenutnog nivoa. Ako se ne dogovori o Bregzitu, nezaposlenost dostiže 8,3 odsto u trećem kvartalu 2021, a oporavak od pandemije traje do trećeg kvartala 2023, umesto do kraja 2022.

"Naša vanredna zdravstvena situacija još nije gotova, a naša ekonomska vanredna situacija tek je počela", rekao je Sunak tokom obraćajnja u parlamentu. Vlada Velike Britanije troši 280 milijardi funti (373 milijarde dolara) na mere podrške za prolazak zemlje kroz koronavirus, dodao je on.

Upozorenja o Bregzitu

Trgovinski odnosi između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva vredni su gotovo 900 milijardi dolara, a guverner Banke Engleske Endru Bejli rekao je ove nedelje da će ekonomsko uništavanje izazvano Bregzitom bez dogovora biti dugoročno gore od pandemije.

"Potreban je mnogo duži vremenski period da bi se, kako je ja nazivam, stvarna strana ekonomije prilagodila promeni u smislu otvorenosti i profila trgovine", rekao je pred parlamentarnim odborom za trezor.

Čak i ako Britanija i Evropska unija postignu sporazum, britanske kompanije će se i dalje suočavati sa dodatnim troškovima poslovanja, poput onih koji se odnose na granične kontrole i carinske propise u trenutku kada mnogi trpe efekte pandemije na trgovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: