Naftni džin najavio Putinu početak arktičkog megaprojekta: "Treba nam 400.000 ljudi za gradnju"

Ruska naftna kompanija Rosnjeft najavila je u sredu predsedniku Vladimiru Putinu početak pokretanja "Vostok oila", divovskog projekta na Arktiku.

Izvor: Index

Četvrtak, 26.11.2020.

12:25

Naftni džin najavio Putinu početak arktičkog megaprojekta:
Foto: Depositphotos, tsuguliev

"Sa zadovoljstvom vas obaveštavam o početku sprovođenja projekta", izjavio je Igor Sečin, čelni čovek Rosnjefta tokom susreta s ruskim predsednikom s kojim je vrlo blizak i zahvalio mu na usvajanju zakona koji olakšava ulaganja na Arktiku, prenosi Indeks.

"Shodno planu, u toku su istraživački radovi i izgradnja naftovoda dugog 770 kilometara i luke", dodao je Sečin.

Taj projekat, kamen temeljac ruskih ambicija na Arktiku, ujedinjuje nekoliko aktivnosti Rosnjefta na ruskom Dalekom istoku, blizu severne morske rute koju kompanija namerava da koristi za isporuke u Evropu i Aziju.

U februaru je Sečin obećao predsedniku da će taj projekat zemlji godišnje donositi dva posto BDP-a.

Tada je rekao da će "ta nova naftna i gasna pokrajina" na poluostrvu Tajmir, najsevernijem delu Azije, imati resurse od oko pet milijardi tona nafte i da će se u nju uložiti 10 biliona rubalja ili 132 milijarde evra.

Projekat predviđa izgradnju petnaestak radnih "sela", dva aerodroma, jedne luke i otvaranje 130.000 radnih mesta. Sečin je rekao da mu za to treba više od 400.000 ljudi.

Rosnjeft je najavio prošle nedelje prodaju deset posto deonica projekta singapurskoj kompaniji Trafigura, ali nije naveo iznos. Kompanija je ranije navela da je Indija takođe zainteresovana za taj projekat.

Sečin tvrdi da će se u prvo vreme proizvoditi 50 miliona tona nafte godišnje, a zatim dvostruko više. Obećao je da će se do 2024. godine 30 miliona tona prevesti putem koji povezuje Atlantski i Tihi okean, poznatim kao Severoistočni prolaz ili Severni morski put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: