Mali: "Prva linija metroa od Makiša do Mirijeva, uložiće se i u elektrodistribuciju"

"Danas smo potpisali veoma važan sporazum sa Vladom Republike Francuske", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 26.11.2020.

11:49

Mali:
Foto: Printskrin, B92

U pitanju je sporazum o saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata.

"Konkretno, ovde mislim na projekat izgradnje metroa u našem glavnom gradu i projekat unapređenja efikasnosti elektrodistributivne mreže u našoj zemlji", kazao je Mali.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra.

"Manji deo tog novca iskoristićemo za unapređenje elektrodistributivne mreže, 127 miliona, a preostali iznos, 454 miliona evra, biće uloženo u izgradnju prve linije metro", pojasnio je ministar.

Istakao je da će linija metroa ići od Makiša, preko centra grada pa do Mirijeva, a prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, očekuje se da ispod 4,4 milijarde izgradnja metroa neće koštati.

"Potpisivanjem ovog sporazuma mi ispunjavamo i to obećanje", rekao je Mali.

Mali je naglasio da su oba projekta od izuzetne važnosti za ekonomski napredak Srbije i dodao da je izgradnja metroa i deo plana "Srbija 2025", koji je predstavljen krajem prošle godine, a koji je vredan 14 milijardi evra.

Podsetio je da su deo tog plana i ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi, ističe, do 2025. godine prosečna plata u Srbiji bila 900 evra.

Mali je naveo i da je unapređenje energetske efikasnosti distributivne mreže jedan od glavnih izvora rasta ekonomije.

Podsetio je da međunarodne finansijske institucije predviđaju da će Srbija imati najbolji privredni rast ne samo ove godine, već i sledeće i 2022. godine.

Ministari Mali i Rister potpisali su danas Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: