Jedan od najvećih projekata Beograda: Za rekonstrukciju Kalenić pijace 10 miliona evra FOTO

Na sajtu budžeta Grada Beograda, kao jedan od velikih projekata za koji se izdvaja iz gradske kase našla se i rekonstrukcija Kalenić pijace.

Izvor: B92, Novosti

Utorak, 24.11.2020.

12:44

Jedan od najvećih projekata Beograda: Za rekonstrukciju Kalenić pijace 10 miliona evra FOTO
Ilustracija: Depositphotos, michaelpuche

Za nju se izdvaja milijardu i 175 miliona dinara, odnosno nešto manje od 10 miliona evra.

Kako se navodi na pomenutom sajtu, cilj projekta je izgradnja savremene pijace koja će zadovoljavati najviše zdravstvene standarde.

Kada je u aprilu ove godine zamenik gradonačelnika Goran Vesić dočekao prve prodavce i kupce na Kalenić pijaci, koja je nakon ublažavanja mera ponovo počela sa radom, poručio je da će do kraja sledeće godine ova zelena tržnica biti moderna pijaca koja će zadržati svoj duh.

Rekonstrukcija je, kako je već pisano, otpočela rušenjem dva lokala 10. marta, a poslednja je tada porušena cvećara, 16. maja. Prema najavama gradskog urbaniste Marka Stojčića, objekat će potpunu transformaciju početi da doživljava na proleće.

"Kalenić pijaca je prva u nizu koja će doživeti potpunu rekonstrukciju. To se može očekivati početkom sledeće godine. Podrazumeva izgradnju savremene nadstrešnice nad celom pijacom i obnovu svih objekata koji nisu obnovljeni u prethodnom periodu. Pripremu za proširenje Ulice Maksima Gorkog, izgradnju podzemno-nadzemne javne garaže ispod Viške ulice, tako da će ceo taj ambijent potpuno drugačije izgledati ubuduće. Biće savremen i moći ćemo da korisnicima pijace pružimo bolju uslugu, a kroz izgradnju garaže ćemo razrešiti problem parkiranja" naveo je letos za Novosti gradski urbanista. U planu je, podsetimo, bilo da se sa obnovom Kalenića završi ove godine. Zbog ideje da se izgradi garaža u neposrednoj blizini tržnice, sve je bilo odloženo jer su u igri bile dve opcije za njenu lokaciju.

Većalo se da li će ona biti desno na platou ispod Viške ulice, ili ispod same pijace, ali ne celom površinom.

Ipak, prevagu je odnela prva opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: