Korona zadala udarac i prekograničnom šopingu u Bosni

Korona pandemija je, zbog zatvaranja granica, znatno pogodila prekogranični šoping u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2020.

12:00

Korona zadala udarac i prekograničnom šopingu u Bosni
Foto: Depositphotos, gpointstudio

Državljani susednih država su proteklih godina u BiH kupovali robu široke potrošnje u milionskim iznosima, uglavnom u supermarketima i trgovačkim centrima uz granicu, piše portal Indikator, dodajući da se kupovalo sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i nameštaja.

Razlog su niže cene u BiH, ali i povrat PDV-a koji kupcima znači velike uštede. Negativni efekti pandemije nisu, međutim, zaobišli ni prekogranične kupovine.

Broj zahteva za povrat PDV-a u BiH tokom deset meseci 2020. iznosio je 193.012, dok je samo u prvoj polovini prošle godine bilo 192.459 takvih zahteva.

Ukupna vrednost robe kupljene u BiH i iznete van njenog carinskog područja iznosila u periodu januar-oktobar ove godine oko 57,41 milion KM (29,35 miliona evra), dok je PDV bio 8,34 miliona KM (4,26 miliona evra), rekao je Ratko Kovačević, šef za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH za Večernji list.

Poređenja radi, samo u prvom lanjskom polugodištu građani iz susednih zemalja su u BiH kupili robu u vrednosti 60,43 miliona KM (približno 30,9 miliona evra), ili za tri miliona KM više nego tokom 10 ovogodišnjih meseci.

Najviše zahteva za povraćaj PDV-a su ove godine podneli državljani Hrvatske i Srbije koji su i ranijih godina, uz Slovence, prednjačili. Ovakva situacija ne čudi jer su komšije iz Hrvatske i Srbije, s obzirom na zatvorene granice, praktično bili i jedini koji su mogli da dođu u kupovinu, dodaje se u tekstu.

Ilustrujući posledice korona krize na prekogranični šoping, list navodi da su tokom 11 meseci 2019. godine strani državljani podneli 396.574 zahteva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 18 miliona KM (9,2 miliona evtra), te da je vrednost robe koju su u tom periodu kupili i izneli iz BiH iznosila 123,8 miliona KM (63,3 miliona evra)

Gubici su veći od 60 miliona KM (30,67 milioan evra), a tom iznosu treba dodati i novac potrošen na cigarete, alkohol i gorivo, koji ne podležu povratu poreza, kao i na robu koja se kupuje na pijacama gde ne izdaju fiskalne račune, zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: