Papa: Hitno promeniti ekonomski model

Papa Franja poručio je juče da je hitno potrebno napraviti drugačiji ekonomski model koji bi uključio siromašne i marginalizovane.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.11.2020.

09:00

Papa: Hitno promeniti ekonomski model
Foto: Epa/ALESSANDRO DI MEO

On je u video-poruci na forumu mladih u Asisiju, pozvao mlade ekonomiste, preduzetnike i biznismene da promovišu postpandemijski razvojne modele navodeći da bi najgore bilo ako bi se po okončanju pandemije korona virusa zapalo još dublje "u grozničav konzumerizam i oblike sebične samozaštite".

Umesto toga, siromašni treba da budu pozvani da učestvuju u razgovorima o stvaranju "drugačijeg ekonomskog narativa" koji je, kako kaže, hitno potreban, prenosi AP.

Papa je pozvao mlade ljude da pomognu da se promene proizvodni sistemi i obrasci potrošnje da bi se oni učinili održivijima.

Takođe je naveo da je vreme da se izbegavaju modeli fokusirani samo na profit. On je naveo da su tokom pandemije zdravstvenom krizom najviše pogođeni ljudi na marginama društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: