U Italiji opet recesija: Vlada odobrila 10 milijardi evra pomoći

Italijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu ponovo da sklizne u recesiju.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2020.

12:15

U Italiji opet recesija: Vlada odobrila 10 milijardi evra pomoći
Foto: Depositphotos, AnnaNepaBO

Naime, zbog novog talasa širenja kovida-19 i restriktivnih mera, italijanska ekonomija bi mogla da u četvrtom kvartalu zabeleži novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne italijanske Federacije velike industrije (Confindustrija), prenosi agencija Agi.

Najviše su oštećehe uslužne delatnosti, transport i oni koji su u sektoru rekreacije i sporta. Samo u turizmu, na primer, procenjuje se pad prihoda od 70 odsto u odnosu na period pre pandemije. U četvrtom kvartalu progonozira se dalji pad zaposlenosti, a potrošnja je još u oktobru opala. Italijani uplašeni pandemijom i zabrinuti zbog neizvesne bliske buducnosti, štede više nego inače, piše agencija.

Bruto društveni proizvod je u trećem tromesečju zabeležio rast od 16 odsto, ali se situacija od početka drugog talasa pandemije ponovo pogoršala, pa se do kraja ove godine očekuje druga recesija u jednoj godini.

Italijanska vlada odobrila je novi paket mera vredan oko 10 milijardi evra za podršku preduzećima pogođenim drugim talasom pandemije koronavirusa.

Prema merama odobrenim kasno sinoć, Rim će odmah ponuditi 1,95 milijardi evra bespovratnih sredstava preduzećima pogođenim koronavirusom i pomoć u obezbeđivanju hrane za siromašne, preneo je Rojters.

Vlada je, takodje, pripremila dodatnih osam milijardi evra za pojačavanje već postojećih šema pomoći.

U Italiji je u prethodnih 24 časa registrovano 37.242 novih slučjeva korona virusa i 699 smrtnih slučajeva. Očekuje se pad ekonomije za najmanje devet odsto ove godine zbog mera zaključavanja usmerenih na suzbijanje epidemije.

Kako je prenelo Ministarstvo finansija, ne očekuje se da će nove mere uticati na ovogodišnji budžetski deficit iznad trenutnog cilja koji iznosi 10,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mnogi italijanski regioni, poput Pijemonta i Lombardije na severu, delimično su zaključani, zatvoreni su barovi, restorani i većina prodavnica, a građanima je dozvoljeno da napuste dom samo radi osnovnih potreba. Mere su nedavno proširene i na druge regione, uključujući Toskanu,i važiće najmanje do 3. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: