SB obezbedila 12 milijardi dolara za vakcinisanje i lekove

Svetska banka izdvojila je 12 milijardi dolara za kupovinu i distribuciju vakcine protiv koronavirusa te za testove i lekove za borbu protiv kovida 19.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2020.

11:56

SB obezbedila 12 milijardi dolara za vakcinisanje i lekove
Foto: Depositphotos/belchonock

To je na sastanku ministara finansija G20 i centralnih banaka izjavio predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

Novac Svetske banke namenjen je za stanovništvo 112 zemalja, rekao je Malpas.

To je deo paketa u iznosu od 160 milijardi dolara koji Svetska banka namjerava da usmeri u borbu protiv posledica pandemije do 30. juna 2021. godine.

"Imamo programe hitnog odgovora na zdravstvene probleme u 112 zemalja i koristimo brzi mehanizam koji sada omogućuje pristup prema 12 milijardi dolara za nabavku i isporuku vakcina", rekao je Malpas.

Dodao je da Međunarodna financijska korporacija (deo Svetske banke) radi na ulaganju dodatne četiri milijarde dolara u proizvodnju i distribuciju vakcine i sredstava za programe vakcinisanja.

Bolest uzrokovana infekcijom koronavirusom izbila je krajem 2019. godine u centralnoj Kini i proširila se na većinu zemalja, prenosi Indeks.

To je dovelo do duboke međunarodne ekonomske krize.

Prema prognozi MMF-a, ove godine će svetska ekonomija pasti za gotovo 4,da se 4 posto, ali bi iduće godine trebalo da se oporavi i raste 5,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: