Čak 19 odsto Slovenaca išlo na posao sa simptomima koronavirusa

Skoro dve trećine Slovenaca išlo je prošle nedelje na posao, a od njih je 19 odsto imalo bar jedan od simptoma koronavirusa.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.11.2020.

10:15

Čak 19 odsto Slovenaca išlo na posao sa simptomima koronavirusa
Foto: Depositphotos, Dmyrto_Z

To je pokazala anketa agencije za istraživanje javnog mnenja Valikon.

Prema anketi, 10 odsto onih koji su išli na posao, moglo je da radi od kuće, ali im poslodavci to nisu omogućili.

Studija se bavila modelima ponašanja na poslu kao zajednički projekat zvaničnog sajta za praćrenje epidemije kovida 19 Sledilnik, udruženja Mladi direktori i Valikona, koji smatraju da su ti modeli ključni za suzbijanje epidemije, prenosi STA.

U anketi sprovedenoj na uzorku od 527 ispitanika, medju kojima su bile 293 zaposlene osobe, većina aktivno zaposlenih se izjasnila da su tokom epidemije išli na posao iako su mogli da rade od kuće. Između 9. i 15. novembra skoro dve trećine zaposlenih je išlo na posao, a 51 odsto zaposlenih je na radnom mestu bilo svaki dan.

Od onih koji su išli na posao, 75 odsto obavlja posao koji ne može da se radi od kuće, dok je četvrtina mogla da radi na daljinu. U 10 odsto slučajeva poslodavac nije ponudio tu mogućnost, dok je 14 odsto ispirtanika reklo da su sami odlučili da idu na posao. Oko sedam odsto ispitanika je pola posla obavljalo na radnom mestu, a drugu polovinu od kuće, dok je sedam odsto većinu vremena radilo na daljinu i išlo na posao samo u hitnim situacijama.

Prema zvaničnoj statistici u Slovenij je u septembru bilo zaposleno 887.200 osoba, tako da kada bi se rezultati studije primenili na celu populaciju, to bi značilo da je oko 142.000 ljudi prošle nedelje išlo na posao iako njihov rad od kuće ne bi poremetio radni proces.

Autori studije upozoravaju da je zabrinjavajuće to što 10 odsto zaposlenih koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom ili imaju simptome kovida-19 ide na posa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: