"Besplatni" elektronski potpis koštaće 75, a pečat 500 evra

Da bi dobili digitalnu ličnu kartu, odnosno elektronski potpis, građani će morati da plate više od 75 evra, dok će pravna lica izdvajati oko 500 evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2020.

12:47

Foto: Depositphotos, jamesteohart

Tako je makar definisano cenovnikom ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Republici Srpskoj Srđana Rajčevića. A pre samo tri meseca njegov pomoćnik Denis Turkanović rekao je da će izdavanje pomenutog potpisa i pečata biti oslobođeno administrativnih tereta.

Vlada Republike Srpske dala je početkom ovog meseca saglasnost na cenovnik o visini naknada za usluge elektronske sertifikacije sertifikacionog tela. Cenovnik je definisao Rajčević, piše portal Kapital (Capital).

Prema tom cenovniku, naknada koju će organi uprave, firme i preduzetnici morati da plate za uslugu izdavanja kvalifikovanog elektronskog certifikata za elektronski pečat iznosi nešto više od 500 evra. Definisano je i da će građani za izdavanje kvalifikovanog elektronskog certifikata za elektronski potpis morati da plate oko 75 evra. Oni koji pogreše PIN prilikom korišćenja elektronskog potpisa i pečata moraće da plate 15 evra uslugu deblokade PIN-a.

Građani i firme će naknadu morati da uplate na račun javnih prihoda, ako žele elektronski potpis i pečat. Zahtev za izdavanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata podnosiće se APIF-u, koji će ga i izdavati.

Podsećanja radi, uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima pokrenuto je pre više od dve godine, a građani i firme u Republici Srpskoj još nemaju lične digitalne karte, elektronske potpise i pečate, niti mogu elektronski da sklapaju ugovore i završavaju poslove u institucijama. U Vladi su se, navodi ovaj portal, pravdali pandemijom koronavirusa.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović rekao je da će izdavanje digitalnih identiteta, odnosno elektronskog potpisa i pečata biti oslobođeno različitih administrativnih tereta. Istakao je da će podaci o pravnim licima, odnosno firmama, biti preuzeti od APIF-a, a podaci o građanima od MUP-a i da će građani zahteve podnositi samo sa ličnom kartom.

Uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, vrednosti 1,4 miliona evra, povereno je kompaniji Prointer ITSS krajem 2018. godine. Rok isporuke hardverskog dela projekta bio je 60 dana, a rok implementacije softverskog rešenja 180 dana.

Isticano je da će nabavkom hardvera i softvera biti stvoreni preduslovi za izdavanje elektronskih potpisa i pečata. Rokovi za nabavku istekli su u avgustu prošle godine, a građani još nemaju digitalni identitet, već novi namet od Vlade RS.

Pitanja o tome na osnovu čega je definisan cenovnik i kako su došli do toga da trošak izdavanja elektronskog potpisa toliko košta, portal Kapital uputio je Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj. Odgovora nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: