Počeli sa fitnes aplikacijom, sada prodaju firmu za 130 miliona evra

Prvi su shvatili da gejming nije samo za profesionalce, jer i ostali žele da se igraju. Na tome su stvorili firmu koju su prodali švedskoj Stilfont grupi.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2020.

10:52

Počeli sa fitnes aplikacijom, sada prodaju firmu za 130 miliona evra
Ilustracija: Depositphotos, LDProd

Prodaja hrvatskog Nanobita švedskoj Stilfront grupi za 130 miliona evra privukla je veliku pažnju. Ovu firmu su dvojica njegovih osnivača Alan Sumina i Zoran Vučinić gradili 12 godina ne bi li došli do trenutka kada je valjalo odlučiti treba li je prodati ili ne.

Počeli su s aplikacijom za fitnes, da bi potom spazili prostor na polju igara.

Deset miliona igrača

Gejming je do tada bio rezervisan za profesionalce, a ono što su oni spoznali jeste da igrati žele i svi ostali, neobavezno, za zabavu. Upravo su taj segment odlučili pokriti. Jer “casual” igara za razbibrigu bilo je malo i bile su loše napravljene. Tako je Nanobit izrastao u prestižnu firmu na tržištu mobilnih igara, piše Večernji list.

U 12 godina Nanobit je narastao na 125 visokoobrazovanih zaposlenih, njihove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mesečnom nivou igra ih više od 10 miliona aktivnih igrača širom svita. Ono što je zaokružilo njihov uspeh jeste vrlo uspešna prodaja i to za 130 miliona evra. Naime, švedski Stilfront, čije je sedište u Stokholmu, u prvoj će tranši platiti sto miliona dolara za 78 posto deonica Nanobita, a nakon dve godine kupiće ostatak udela u Nanobitu po ceni koja će zavisiti od kretanja dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Nanobita u finansijskim godinama 2021. i 2022. Ukupan iznos koji će Stilfront platiti na kraju transakcije biće do 148 miliona dolara.

Kompanija koja je osnovana 2010. imala je do sada 14 studija za igre u Nemačkoj, Malti, Irskoj, Švedskoj, Rumuniji, Kanadi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bugarskoj, SAD-u, Austriji, Vijetnamu, a sada i u Hrvatskoj. Obuhvataju 40 igara, najviše iz tri područja - strategija, simulacija i akcioni role play.

Na pitanje zašto su se odlučili na prodaju, a ne na daljnji samostalan razvoj, Alan i Zoran odgovaraju: "Industrija u kojoj poslujemo vrlo je oštra kad je reč o konkurenciji i zaista se na globalnom tržištu odvija prava borba. Trenutno se ubrzano konsoliduje i izbor je bio pripojiti se onima koji će razvijati firmu ili ostati sam protiv svih."

Veruju da je ovo bilo najbolje što su mogli da učine i u pravom tajmingu, a situacija s koronakrizom pridonela je ovom potezu. Nanobitovci kažu da nisu “pali” na prvu ponudu i da su svake godine imali bar nekoliko ponuđača. Ono što im je bilo gotovo presudno jest to da firma ostane u Hrvatskoj i da ima visoku autonomiju pri odlučivanju. To su i postigli. Pridruživanjem Stilfront grupi Nanobit će dobiti dodatan zamah koji će im omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Vesele se saradnji s ostalim uspešnim studijima u sastavu Stilfronta, što će, kažu, dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stilfront grupe, a zaposleni Nanobita imaće priliku sarađivati s najboljima iz sveta.

Vreme je za znanje

Kad kažu sarađivati, misle na to da zaposleni imaju mogućnosti rasti i razvijati se, jer oko 95 posto zaposlenih u Nanobitu tu su od prvog dana te su uporedo učili i sve što znaju savladali u Nanobitu.

"Sada je vreme da možda brže dolaze do znanja", kažu Alan i Zoran.

Budući da je pet posto deonica Nanobita u rukama zaposlenih, još 20 Nanobitovaca ovom transakcijom postaće bogatiji za pozamašan novčani iznos. Oni su realizovali svoje opcije na ugovore i prodali svoje udele te će, uslovno rečeno, i neki od njih postati milioneri ili će to biti kroz dve godine, kada kupovina celog Nanobita bude završena.

Nanobit je, kada je reč o prihodima, na trećem mestu izvoznika softvera, prema podacima Bisnodea, iza Infobipa i Spana, s rastom u 2019. u odnosu na 2018. godinu od čak 43,04 posto, na 25,5 miliona evra. U pet godina prosečno su rasli 32,37 posto. Inače, kako su objavili novi švedski vlasnici, Nanobit je u prvoj polovini 2020. godine zabeležio strahovit rast prihoda, na 31,2 miliona evra uz operativnu dobit od 5,8 miliona evra. Do kraja godine, navode, hrvatski studio cilja na prihod od oko 60 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: