"Jedan od najboljih rezultata u Evropi": NBS korigovala naviše projekciju rasta BDP-a

Narodna banka Srbije je korigovala naviše projekciju rasta BDP-a za ovu godinu, sa –1,5 odsto na –1 odsto, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2020.

10:54

Foto: Depositphotos, Piter2121

U narednoj godini NBS očekuje više nego potpun oporavak od krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 6 odsto, navodi se u novembarskom Izveštaju o inflaciji.

Manjem padu ekonomske aktivnosti od prethodno očekivanog doprinela je materijalizacija pozitivnih rizika iz domaćeg okruženja, Pri tome, domaći faktori bi mogli uticati na to da rezultat ove godine bude i bolji od nove projekcije.

NBS procenjuje da je bruto domaći proizvod u trećem tromesečju, po isključenju delovanja sezonskih faktora, ostvario rast u odnosu na prethodno tromesečje od 7,7 odsto, dok je na međugodišnjem nivou njegov pad usporen na 1,3 odsto.

Međutim, navodi NBS, treba imati u vidu i pogoršanje epidemiološke situacije u svetu, koja može dovesti do novog usporavanja eksterne tražnje i odraziti se na sporiji oporavak našeg izvoza.

Posmatrano s rashodne strane, viša projekcija bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od očekivanog oporavka investicija, čemu je doprinela pre svega realizacija infrastrukturnih projekata, koja nije prekidana ni tokom drugog tromesečja, kao i zadržani povoljni uslovi finansiranja.

"Кao poseban uspeh ocenjujemo to što se realizuju ne samo državne investicije koje su pre pandemije bile planirane već i dodatne investicije, što doprinosi rastu proizvodnog potencijala", navodi se u saopštenju NBS.

Кapitalni izdaci države, suprotno inicijalnim procenama nakon izbijanja pandemije, u devet meseci su viši za 14,6 odsto nego u istom periodu prethodne godine i procenjuje se da će ove godine dostići oko 5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Posmatrano s proizvodne strane, projekciju bruto domaćeg proizvoda povećali smo zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih sektora, kao i bolje poljoprivredne sezone", navodi NBS.

Prema rečima guvernera Jorgovanke Tabaković pokazalo se da zahvaljujući odgovornom vođenju ekonomske politike u prethodnim godinama, monetarna politika i javne finansije Srbije imaju kapacitet da se izbore s najvećom ekonomskom i zdravstvenom krizom u novijoj istoriji, bez ugrožavanja postignute niske i stabilne inflacije, kao i drugih pokazatelja makroekonomske stabilnosti.

"Pokazalo se da je reakcija monetarne i fiskalne politike bila pravovremena i dobro odmerena i da su donete mere sprečile znatno veći pad privredne aktivnosti u 2020. Takođe, sa izostankom navedenih mera, oporavak privrede bi i u 2021. godini i u narednim godinama bio znatno sporiji usled gubitka proizvodnih kapaciteta i ljudskog potencijala", istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Inflacija u Srbiji je na niskom i stabilnom nivou i tokom pandemije. Ona će se i u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, pri čemu će u ostatku ove i tokom naredne godine biti bliža donjoj granici cilja. Treće tromesečje je u mnogim zemljama obeležio oporavak ekonomske aktivnosti, koji je bio brži od očekivanog, što je podstaklo vodeće međunarodne finansijske institucije da koriguju naviše izglede globalnog privrednog rasta za ovu godinu, navodi NBS.

Ipak, ponovno širenje virusa korona od oktobra uticalo je na vraćanje pojedinih zaštitnih zdravstvenih mera i pojačalo zabrinutost za brzinu globalnog ekonomskog oporavka u narednom periodu.

S druge strane, u novembru su stigle pozitivne vesti o vakcini, što je uticalo na blago povećanje optimizma na tržištima, ali se još sa sigurnošću ne zna kada će vakcina biti dostupna i kojom brzinom će biti distribuirana.

Sve to otežava projekciju oporavka svetske privrede u narednom periodu, što se odražava na neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: