Koliko su česti slučajevi da se električni auto samozapali i kako će to uticati na prodaju?

Proizvođači automobila koji žele napredovati na tržištu električnih vozila nedavno su naleteli na "rupu na putu" - baterije se neprestano pale.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2020.

08:14

Koliko su česti slučajevi da se električni auto samozapali i kako će to uticati na prodaju?
Foto: Depositphotos, miflippo

Krajem septembra, BMV je pokrenuo opoziv u Sjedinjenim Državama 10 različitih BMV i Mini priključnih hibridnih modela zbog rizika od požara izazvanog otpadom koji je možda ušao u ćelije baterija tokom proizvodnje.

Potom je početkom oktobra Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima otvorila istragu o izveštajima o očigledno spontanim požarima akumulatora u Chevrolet Bolt EV modelima. Iz GM poručuju da sarađuju u istrazi. Nekoliko dana kasnije, Hyundai je objavio da povlači 6.700 terenaca Kona Electric SUV u Sjedinjenim Državama, među oko 75.000 primeraka tog modela koji će biti opozvani širom sveta, nakon što je dobio brojne izveštaje o zapaljenju vozila dok su bila parkirana, piše portal CNN.

Po svemu sudeći, požari na baterijama na električnim automobilima i dalje su retke pojave, čak i u poređenju sa požarima na benzinu i dizelu. Ali oni dobijaju pažnju jer se tehnologija električnih vozila i dalje smatra relativno novom. A to ima potencijal da kupce odvrati od rastućeg tržišta električnih automobila, rekla je Mišel Krebs, direktorka u AutoTrader-u. Partnerska kompanija AutoTrader-a, Cox Automotive, redovno ispituje kupce automobila o njihovim prioritetima prilikom traženja novog vozila, a prva dva su uvek pouzdanost i sigurnost, rekla je Krebs. Izveštaji o zapaljenim vozilima su očigledno loši po obe tačke. Tesla se sa tim suočio prošle godine nakon dva reklamirana požara akumulatora, koja su ga podstakla da ažurira softver svog vozila.

Zašto baterije gore?

Litijum-jonske baterije, bilo da su u automobilima ili pametnim telefonima, mogu se zapaliti ako su nepravilno proizvedene, oštećene ili zloupotrebljene ili ako softver koji štiti bateriju od previše ili premalog električnog punjenja nije uspeo da odradi svoj posao, rekao je Ken Bojs, glavni inženjer, direktor odeljenja energetike i energetskih tehnologija u Underwriters Laboratories, grupi za sigurnost i ispitivanje proizvoda. Srećom, kada se uzme u obzir koliko litijum-jonskih baterija danas ima u svetu, požari na baterijama su prilično retki.

"Procenjuje se da je to jedan od 12 miliona. Dakle, to je prilično povoljno", rekao je Bojs.
Foto: Depositphotos, macor
Akumulatorske ćelije su pojedinačne male baterije koje se u električnom automobilu nalaze u baterijskom paketu. Električni automobil može imati stotine ili čak hiljade baterijskih ćelija u jednom ili više baterijskih pakovanja.
Potražnja potrošača za električnim vozilima koja mogu da se voze malo više pre nego što ih je potrebno napuniti, navela su proizvođače i istraživače da traže načine kako da naprave baterije koje čuvaju više energije. Cilj je to učiniti bez povećanja i težeg pakovanja baterija. To znači povećanje gustine energije ili količine energije koja se može uskladištiti u datoj količini prostora na bateriji. To se,opet, može učiniti na više načina, ali mora biti napravljeno pridržavajući se prihvaćenih industrijskih sigurnosnih standarda, jer više energije u bateriji znači da se više energije potencijalno izliva iz kontrole ako nešto pođe po zlu.

Gori i benzin

Automobili na benzinski pogon takođe se mogu zapaliti, naravno. To ne bi trebalo da čudi, jer je sagorevanje najvažnije za njihov rad. Oni nose okolo kontejnera lako zapaljivih tečnosti, imaju motore koji se jako zagrevaju i električnu opremu koja može da stvara varnice. Ipak, požari automobila i dalje su relativno retki i sve su ređi. Ali teško je pošteno uporediti broj požara na benzinu i požare na akumulatorima na električnim automobilima.

U 2018. godini, najnovijoj godini za koju su dostupni statistički podaci, zabeleženo je oko 181.500 požara "vozila na autoputevima" u Sjedinjenim Državama, prema Nacionalnom udruženju za zaštitu od požara. Velika većina njih odnosila se na automobilime i kamione sa benzinskim ili dizel motorom. Ni blizu tolikog broja električnih vozila ne bi moglo da se zapali te godine. Ali, na putu je i mnogo manje električnih i priključnih hibridnih automobila. Požari postaju verovatniji kako vozila stare, primetio je Marti Arens, rukovodilac istraživanja u NFPA, a većina električnih automobila na putu danas je još vrlo nova.

Takođe je važno napomenuti da ljudi nisu prestali da kupuju benzinske automobile uprkos očiglednom riziku od požara, istakao je Met DeLorenco, viši izvršni urednik u Kelley Blue Book. I, kako vide da sve više i više električnih automobila voze njihovi prijatelji i komšije, verovatno se neće odvratiti od kupovine električnog automobila na osnovu relativno malo prijavljenih incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: