Jedna od najvrednijih novčanica na svetu: Da li je 500 evra i dalje u opticaju? VIDEO

Jedna od najvrednijih novčanica u svetu u vrednosti od 500 evra, ukinuta je u januaru 2019. godine u evrozoni.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2020.

18:55

Jedna od najvrednijih novčanica na svetu: Da li je 500 evra i dalje u opticaju? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Međutim, šta sada da rade oni koji u svojim slamaricama čuvaju ljubičastu novčanicu?

Kada je reč o štampanju novca, postoje dve serije novčanica. Serija A koje je štampana 2002. godine, i B koja se štampala kasnije. Osnova razlika je u primerku od 500 evra koje su štampane u seriji A i koje predstavljaju opasnost, a koje više neće biti deo serije B.

Direktor u Sektoru za poslove sa gotovinom Narodne Banke Srbije Miroslav Jeremić rekao je da je razlog zašto je Evropska centralna banka donela takvu odluku činjenica da je u prethodnom periodu korišćena za nedozvoljenje transakcije kao što je trgovina oružjem, crno tržište .

"Međutim, ova stara novčanica od 500 evra ostaje u opticaju i zakonito je sredstvo plaćanja".

To znači da ljubičasta novčanica zadržava svoju vrednost i validnost. Ona će da postoji dok kvalitet papira i rukovanje njom može da podnese.

Menadžerka Panter menjačnice Jelena Cmiljanović kaže da je kod njih bila velika potražnja za tom novčanicom. "Međutm, kako se pojavila vest o eventualnom povlačenju ove novčanice, ljudi su počeli da izbegavaju da je uzimaju. Međutim, sada se sve vratilo na staro".

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: