Mobilna aplikacija za voćare: Saveti za zasade jabuka dostupni na klik

Tim mladih stručnjaka iz Srbije razvio je mobilnu aplikaciju namenjenu zasadima jabuka.

Izvor: RTV

Sreda, 04.11.2020.

19:11

Mobilna aplikacija za voćare: Saveti za zasade jabuka dostupni na klik
Foto: EPA, TIMM SCHAMBERGER

Ona voćarima obezbeđuje stručne savete i upozorenja o mogućim bolestima zasada tokom cele godine, a na osnovu satelitskih snimaka i podataka sa meteo stanica. Svoj proizvod plasiraju širom sveta.

Do pravog saveta i agrotehničkih mera za samo jedan klik, moguće je doći putem mobilne aplikacije "Map My apple", koja osim što pojeftinjuje proizvodnju, ceo proces uzgoja jabuka čini jednostavnijim i manje štetnim po okolinu, piše RTV.

"Prilikom registracije, svaki korisnik unosi osnovne podatke o sorti koju uzgaja, između ostalog, unosi i lokaciju svog voćnjaka. Na osnovu te lokacije mi korisnicima dajemo prognozu, kako vremensku, tako i prognozu za bolesti i štetočine i to do 7 dana unapred, a onda, na osnovu te prognoze, korisnik dobija adekvatan tretman kako da spreči i leči tu bolest ili štetočinu koja je napala njegovu voćku", kaže Jovana Đorđić iz "Freš Agri".

Iskustva voćara sa terena govore da aplikacija vodi računa o izboru i količini fungicida, koji su prilagođeni različitim fenofazama jabuke, uz izbor insekticida, koji ne narušava prirodnu ravnotežu. Pored agrotehničkih mera i prognoze, aplikacija nudi i redovne satelitske snimke koji pokazuju i jačinu fotosinteze u voćnjaku.

"To je omogućeno saradnjom sa najnaprednijim softverom na svetu koji trenutno postoji i to se na terenu pokazuje dosta dobro. To funkcioniše odlično. Daje dobro predviđanje kada će se nešto pojaviti i kada i kako bi to trebalo tretirati", navodi Zoran Đogić, rukovodilac voćarske proizvodnje "Delta agrara".

Za instaliranje aplikacije dovoljan je mobilni telefon i registracija po sistemu pretplate, a korist je višestruka.

"Map my apple" jedan je od 5 najboljih startap projekata iz Srbije koji ukršta znanja agronoma sa prednostima novih tehnologija.

Tim koji je osmislio ovu aplikaciju izborio se za plasman na svetsko takmičenje, gde će se predstaviti pred stranim investitorima. Do tada, marljivo rade na osvajanju domaćeg, ali i svetskih tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: