"Očekujemo brojeve za treći kvartal, bićemo prvi ili drugi u Evropi" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon konferencije o Malom Šengenu.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

16:14

Default images

Vučić je rekao je da je na samitu bilo reči o jačanju političke saradnje.

"Bio je dug sastanak. Nekoliko smo bitnih odluka doneli. Sve će se primenjivati najkasnije od 10. novembra. Ono što je važno za ljude je što ćete od tada bez PCR testova ići iz naše zemlje u Severnu Makedoniju i Albaniju", rekao je Vučić.

"Imali smo interes da neki naši kandidati budu podržani, a mi podržavamo neke druge kandidate i to će bolje funkcionisati u budućnosti."

Dogovor je, kaže, postignut u 3 tačke, između ostalog o tome da se zadržavanja na granici maksimalno skrate.

To su radne dozvole, o kojima se pričalo, kako kaže Vučić, mnogo, zatim vanredno stanje, odnosno pomoć jednih drugima kada se dogode elementarne nepogode, kao i još brži carinski rad.

"Na teritoriju obe zemlje ćete moći od 10. novembra da uđete samo sa ličnom kartom", dodao je Vučić.

"Pričali smo o daljim investicijama, o tome kako zajedno da pokušamo da najbolje predstavimo naše projekte, kako bismo dobili najveći deo novca od onih osam plus jedne milijarde koja je obećana od strane Evropske komisije. Mislim da su to dobri i veoma važni rezultati za nas", rekao je Vučić.

Kako je rekao, i dalje ostaje otvoren poziv za Crnu Goru i Prištinu za priključenje inicijativi Mali Šengen.

"Mi Prištinu očekujemo već na nekom od sledećih sastanaka, u skladu sa Vašingtonskom inicijativom. Očekujemo da se Avdulah Hoti priključi već na sledećem samitu, a onda očekujemo i Sarajevo i Podgoricu. Dogovoreno je i formiranje stalnog sekretarijata. Imaćemo uvek formalizovane odluke. Mi svi smo veoma mali, ali kada smo zajedno smo manje mali nego kad smo sami. To je važna ideja, da Srbija ima mnoge koristi. Prošlo je vreme kada nismo razumeli svetske procese, kada je svet išao mimo nas, kada nismo razumeli šta znači snažna ekonomija", rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija imati najvišu stopu rasta u toku ove godine. Vučić je rekao da se večeras ili sutra ujutru očekuju rezultati za treći kvartal ove godine, te da se očekuje da će Srbija biti druga ili čak prva u Evropi, između -0,2 i 0,2.

"Celu godinu razmišljamo da završimo na prvom mestu. Dobro je što se Evropa oporavlja, ali srećom, mi smo u ovom trenutku značajno bolji, a za sve to nam je potrebno i veće tržište i brže povezivanje u regionu, zbog čega ćemo da insistiramo na ovoj ideji", rekao je Vučić.

On je još jednom izrazio saučešće zbog upokojenja mitropolita Amfilohija i poručio da se nada da ćemo pamtiti sve dobro što je uradio za srpski narod.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su tri sporazuma o kojima je govorio predsednik veoma važna.

"Zamislite samo kako će ovaj region izgledati kada se samo sa ličnim kartama ulazilo u zemlje i prelazile granice, da li do Albanije ili Severne Makedonije, ili nekih drugih zemalja koje će se kasnije priključiti. Zamislite kako će izgledati naše granice kada kamioni budu nesmetano prolazili, bez sati i sati čekanja", dodao je.

Naveo je da će sve to doprineti razvoju ekonomije celog regiona, kao i porastu životnog standarda svih građana u ovom regionu.

"Mislim da će Srbija imati najviše koristi kao dominantna ekonomija, ali će ceo region da ide napred. Ono što je važno i što je bila posebna tema na sastanku, znate i sami da ceo region Zapadnog Balkana očekuje devet milijardi evra podrške Evopske komisije. Kroz ovu inicijativu ćemo napraviti spisak infrastrukturnih projekata koji treba dodatno da podignu i kvalitet infrastrukture, ali i ekonomski razvoj celog regiona", naveo je Mali.

Pored Vučića i Malog, bio je prisutan i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je rekao da je ovo bio veoma značajan sastanak iz perspektive poslovne zajednice u našem regionu.

"Ono što me posebno raduje je to što smo dobili podršku od strane tri lidera da zaista napravimo intenzivan dijalog, čest dijalog između kompanija i vlada, da merljivost uspeha ove inicijative ne budu samo potpisani dokumenti, već da zaista poslovna zajednica bude ta koja će da kaže šta je urađeno, a šta treba da se uradi. Raduje me i sporazum o radnim dozvolama. To znači praktično da mi jedni druge u tom domenu više ne tretiramo kao strance. Nadam se da će se i svi ostali partneri iz regiona priključiti", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: