Nudili kuće za evro, sad nude i platu onome ko se doseli, čak i 20.000 evra za pokretanje posla

Selo Santo Stefano di Sesanio poznato je po tome što je prodavalo kuće za jedan evro onima koji su željeli da ih renoviraju i žive u njima.

Izvor: Klix

Petak, 30.10.2020.

14:17

Nudili kuće za evro, sad nude i platu onome ko se doseli, čak i 20.000 evra za pokretanje posla
Foto: Depositphotos, Maugli

Međutim, otišli su još dalje u tom naumu, pa je ovo italijansko selo sada spremno čak i da plati ljudima da dosele.

Ovo srednjovjekovno selo smešteno je u regionu Abruco. Usled stalnih iseljavanja ljudi, lokalne vlasti Santo Stefana na sve načine pokušavaju da privuku nove stanovnike.

Zato su sada odlučili da plati ljude koji su spremni da se dosele se i započnu da rade u ovom selu, a potencijalne stanovnike će podržati čak i dajući im mesto za život uz simboličnu stanarinu, prenosi Kliks.

"Ovo nije nikakav biznis. Jedino što želimo je da se nastavi život u ovom selu", rekao je za CNN načelnik sela Fabio Santavika.

Ono što je potrebno budućim stanovnicima Santo Stefana je da budu državljani Italije ili barem imaju mogućnost da to postanu kao i da imaju 40 ili manje godina.

Odabrani kandidati će imati fiksna mesečna primanja tokom tri godine u iznosu od maksimalno 8.000 evra godišnje.

Istovremeno, pojedinci će dobiti jednokratni iznos od najviše 20.000 evra koji će im poslužiti za pokretanje preduzetničke ideje i biznisa u selu.

Santo Stefano danas ima samo 115 stanovnika, a oko polovine su penzioneri. Manje od 20 ih je mlađe od 13 godina.

Slično je učinila i Kandela u Apuliji kada je pre tri godine ponudila 2.000 evra onima koji su želeli da se presele u ovaj gradić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: