Mladi zainteresovani za proizvodnju hrane, pravljenje piva im sve privlačnije

Mladi su zainteresovani industriju proizvodnje hrane, a na obrazovnom sistemu je da ih usmeri, rečeno je na panelu projekta Budućnost srpske industrije hrane.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.10.2020.

13:57

Mladi zainteresovani za proizvodnju hrane, pravljenje piva im sve privlačnije
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Viktor Nedović je kao primer interesovanja naveo industriju proizvodnje zanatskog piva.

"U ovoj proizvodnji primetan je entuzijazam kod proizvođača kraft piva u smislu inovativnosti, domišljatosti, prepoznatljivosti proizvoda i novih receptura", rekao je Nedović.

Dragan Jonić iz Centra za negu čoveka i prirode AMA, ukazao je na rezultate istraživanja projekta Gajimo odgajivače. Njegov cilj je bio mapiranje mladih poljoprivrednika i proizvođača hrane, njihovog nivoa zadovoljstva, ali i prepreka i izazova sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

"Istraživanje je rađeno u Srbiji i Hrvatskoj, a zaključak je da su mladi poljoprivrednici ranjiva društvena grupa. Kao najveću podršku oni navode porodicu, dok im je država tu kao garant, investitor i izvor obrazovanja", naglasio je Jonić.

Predstavnik mladih proizvodjača Boško Jovanović iz porodične kompanije Polo Čačak, je naveo da je Srbija malo tržište pa se javlja potreba za novim tržištima i kupcima, kao i izvozom. Istakao je da je neophodno raditi na promociji i predstavljanju malih proizvođača kako u Srbiji, tako i na inostranim tržištima, a kao problem je naveo nedostatak radne snage u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: