Pokrenuta istraga protiv Gugla: Da li je softverski div nedozvoljeno skupljao lične podatke?

Italijanski regulator za zaštitu tržišnog natecanja objavio je da je pokrenuo istragu protiv Gugla zbog sumnje da je zloupotrebio dominantan položaj na tržištu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

11:59

Pokrenuta istraga protiv Gugla: Da li je softverski div nedozvoljeno skupljao lične podatke?
Foto: EPA, ROMAN PILIPEY

Inspektori su u utorak pretražili kancelarije američkog softverskog diva u Italiji s finansijskom policijom, navodi se u saopštenju, a prenosi portal Index.hr.

Prema regulatoru, sumnja se da je Gugl metodama prikupljanja podataka u Italiji zloupotrebio dominantni položaj na tržištu internet oglašavanja, što je moglo oslabiti konkurenciju i uticati na interese potrošača.

Slučaj se odnosi na dešifrovanje ličnih podataka i prikupljanje podataka o ljudima koji čitaju internet članke, okružene oglasima.

Regulator će istražiti zloupotrebljava li Gugl svoje tehničke mogućnosti i veličinu, procenjujući da je prošle godine mrežnim oglašavanjem u Italiji ostvario prihode veće od 3,3 milijarde eura.

Uz pomoć "kolačića" koji skupljaju podatke, oglašivači, agencije i posrednici u trgovini oglasnim prostorom mogli su prikupiti važne informacije o potrošačkim odlukama korisnika i potom ih koristiti za izradu personalizovanih kampanja, objasnio je italijanski regulator.

Gugl raspolaže i drugim alatima koji pomažu da se odredi interesni profil korisnika, dodali su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: