U komšiluku proradila 5G mreža

Hrvatski telekom (HT) je prvi u toj zemlji započeo komercijalni rad 5G mreže.

Izvor: Index

Četvrtak, 29.10.2020.

11:28

U komšiluku proradila 5G mreža
Foto: Depositphotos, jamesteohart

U ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, saopštili su iz HT-a.

Kako se navodi, HT gradi 5G mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te dalji razvoj telemedicine, prenosi Indeks.

Predsednik Uprave HT-a Kostas Nebis istakao je da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za tu kompaniju, ali i za celu industriju telekomunikacijau Hrvatskoj, jer se s 5G mrežom otvaraju prilike za brojne inovacije koje će omogućiti ekonomski i društveni razvoj.

"Sve napredne države svesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definisan kao stratešku tehnologiju. Primena 5G tehnologije omogućiće dalji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i AI u kontekstu 'pametnih i zelenih rešenja' u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru", kazao je član uprave i glavni direktor za tehniku i informacione tehnologije HT-a Boris Drilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: