Kakve su nam tenkove Rusi poslali? VIDEO/FOTO

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni. Vrednost ove donacije je oko 30 miliona evra.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 29.10.2020.

06:59

Kakve su nam tenkove Rusi poslali? VIDEO/FOTO
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Kako je doskorašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao u maju prošle godine pred vojnu paradu u Nišu, kada je ovaj tenk prikazan, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. On je tada dodao da će naše oklopne jedinice zahvaljujući toj donaciji, biti „značajno unapređene i ojačane“.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju. Najveća i najvažnija novina jeste činjenica da će Vojska Srbije prvi put imati tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara, tu je i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole, prenose Novosti.
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Jedan od najpoznatijih proizvoda ruskog naoružanja koji stiže u Srbiju imaće i jači motor i bolju elektronsku opremu. Unapređeni tenk T-72 svoje sposobnosti potvrdio je i na bojnom polju, a u Siriji se pokazao neuništivim.

Moć ovog tenka najbolje je demonstrirana na vežbi koja je održana poligonima Albino, Golovenki i Mulino u okolini Moskve.

Ruski tenkisti uvežbavali su na tenkovima T-72 i T-80 brzinu reakcije, odnosno za koje vreme mogu da pogode metu koja se pojavljuje samo na trenutak.

Mete koje su bile udaljene od 700 metara do dva kilometra, gađali su topovskim granatama i tenkovskim mitraljezima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: