Kome je sve dužan Tramp? A tek koliko...

Koliko novca na različitim frontovima duguje američki predsednik Donald Tramp? Procene kažu ne manje od 1,1 milijarde dolara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2020.

18:17

Kome je sve dužan Tramp? A tek koliko...
Foto: EPA-EFE/TASOS KATOPODIS/POOL

Međutim, praktično ceo dug, u skladu sa obelodanjivanjima njegovih vlasti i različitim papirima, potkrepljen je stvarnom imovinom, uglavnom povezanom sa raznim zgradama i golf programima koji su srž Trampovog carstva.

Oko 900 miliona dolara tog duga dospeće u narednom periodu.

Na papiru, Tramp nije previše opterećen: njegovu internet vrednost je Forbs procenio na 2,5 milijardi dolara. Ipak, ako finansijski sistem i dalje bude na klimavim nogama i on bude pod pritiskom zbog novca koji duguje, mogao bi da "igra oštro" sa svojim kreditorima kao što je radio u prošlosti, prenosi Fajnenšel tajms.

Stanje stvari je urgentno za američkog predsednika, što je rezultat glavih prihoda u poslednje vreme - njegov rad na televiziji "presušuje", kako je pokazala istraga koju je sproveo Njujork tajms.

Navodeći predsednikove poreske prijave, Tajms je kasnije otkrio da je mnogo prihoda investirano u golf programe koji mogu dovesti do gubitka novca. I dok je predsednik po imovini koju poseduje bogat, nije jasno sa kolikom likvidnošću raspolaže. Organizacija Tramp odbila je da komentariše ovo.

Trampovi kreditori mogu se podeliti u pet "timova":

1. Tramp duguje 447 miliona dolara zbog partnerstva sa Vornado Realty fondom, za kule u Njujorku i San Francisku

Tramp u svom vlasništvu ima oko 30 procenata jedne zgrade u Njujorku i jedne u San Francisku, što mu daje udeo u dugu vrednom 1,5 milijardi dolara kada su u pitanju ove dve zgrade. On dolazi na naplatu u naredne dve godine. Dug nije samo u vlasništvu Donalda Trampa, već celog partnerstva. Ukoliko bi Tramp vršio izmene u samoj vrednosti duga, to bi odmah uticalo na njegov udeo u vlasništvu ovih dveju zgrada. Hipoteka na zgradu u Njujorku napravljena je od strane Dojče banke, UBS-a, Goldman Saksa i Benk of Čajna, ali su je oni kupili pre nekoliko godina, tako da nije jasno ko je sada kreditor. Takođe, nije jasno ko je vlasnik hipoteke na zgradu u San Francisku. Vornado nije želeo da se izjašnjava po ovom pitanju.

2. Tržište obveznica: 257 miliona dolara zajmova uzetih za niz najpoznatijih Trampovih nekretnina spakovano je, zajedno sa gomilom zajmova koji nisu Trampovi, u hartije od vrednosti obezbeđene industrijskom hipotekom

Banke koje su zaslužne za ove hipoteke kupile su ih po uverenju CMBS-a, povezujući ih sa različitim zajmovima i preuređujući ih u dužničke hartije od vrednosti. Uslužitelj odgovara za prikupljanje sredstava od dužnika. Ako dužnici ne uspeju da izvrše naknadu, određeni serviser "uskače" kako bi još jednom pokušao da obezbedi da zajmoprimac plati ili stavlja zabranu. Upravo bi ovi kreditori mogli biti od suštinske važnosti da Tramp padne u dugove.

Ukupno postoje 4 Trampova imanja, sva četiri u Njujorku, podeljena u šest CMBS ponuda, u skladu sa informacijama Trepa. Većina su poslovne zgrade i kondominijumi. Najveća je hipoteka na Tramp kuli, koja košta 100 miliona dolara, što čini nešto više od 10 procenata ugovora iz 2012. godine, koji je obezbedio Vels fargo.

Većina Trampovih zajmova je dovoljno mala, međutim, jedna hipoteka - hipoteka od 6,5 miliona dolara na hotel Tramp internešnal u Njujorku, označena je kao opasna nakon što je prihod od imovine dramatično opao. Imanje ima dva stanara, parking prostor i sada zatvoreni restoran Trjumf. Ako se imovina dodatno "oklizne", verovatno će biti predata njenom serviseru, Midland Loan Services-u, delu PNC-a. Midland je odbio da prokomentariše ovaj slučaj.

3. Tramp duguje do 340 miliona dolara Dojče banci

Najveći institucionalni zajmodavac Donalda Trampa finansirao je njegove motele u Čikagu i Vašingtonu, kao i golf rizort u Majamiju.

Sudeći po Trampovim poreskim prijavama, do kojih je došao Njujork tajms, svaki golf rezort National Doral u Majamiju i hoteli u Vašingtonu imali su masivne gubitke. Doral je izgubio 162 miliona dolara između 2012. i 2018. godine, a Vašington lodž 55,5 miliona dolara između 2016. kada je otvoren i 2018. godine.

4. Tramp ima dug od minimum 25 miliona dolara prema četiri male banke i jednom nadzorniku imovine

Svi zajmovi kreću se od pet i 25 miliona dolara. Većina ne dospeva na naplatu u naredne četiri godine. Tu su dva zajma su hipoteke na Trampova imanja u predgrađu Njujorka i na Floridi, a dve hipoteke su na golf programe u Nju Džerziju i Vašingtonu. Jedan zajam, koji dospeva na naplatu za godinu dana odnosi se na stambenu kulu na Menhetnu.

5. Postoji dug od 50 miliona dolara prema Trastu za preuzimanje akvizicija u Čikagu, osiguranom prema Tramp internešnal hotelu i Tramp kuli u Čikagu

Ovaj dug je misteriozan. Postoji uverenje je organizacija u vlasništvu kompanije DJT Holdings LLC - to je Donald J. Trump. Izgleda da Tramp novac duguje sebi. Upitan o ovom neobičnom udruživanju od strane Njujork tajmsa 2016. godine, Tramp je rekao: "Imam hipoteku. To je sve što postoji. Vrlo jednostavno. Ja sam banka".

Ali on je i dužnik i to nije tipična hipoteka, to je "zaostali zajam", što znači da dospeva isključivo pod određenim okolnostima. Pretpostavlja se da bi ovo udruživanje moglo biti deo tehnike izbegavanja poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: