U Beogradu na vodi prodato već 4.000 stanova; Vesić: Investitori menjaju mišljenje o Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ugostio je danas delegaciju Grada Banjaluke i tom prilikom joj predstavio projekat Beograda na vodi.

Izvor: Beoinfo

Ponedeljak, 26.10.2020.

12:13

U Beogradu na vodi prodato već 4.000 stanova; Vesić: Investitori menjaju mišljenje o Beogradu
Foto: Beoinfo

On je goste obavestio da je u Beogradu na vodi prodato i izgrađeno oko četiri hiljade stanova, od planiranih šest hiljada. Podsetio je da je urađeno i mnogo javne infrastrukture, kao što je Savska promenada, rekonstruisano je niz ulica, a gradiće se i Linijski park sve do Ade Huje.

Završava se i Savski trg, a sve se to radi od novca investitora projekta "Beograd na vodi". Kako je podsetio, i zgrada "Beogradske zadruge" je sređena tim sredstvima.

U okviru prezentacije onoga na čemu se trenutno radi u Beogradu na vodi, kao i onoga što tek predstoji, rečeno je da je proces izgradnje kule došao do polovine planiranih radova i da će po završetku imati 220 stanova.

Kako je dodato, trenutno na celokupnom prostoru projekta postoji više od 17 aktivnih gradilišta, a cena nekretnina kreće se od 2.800 do 8.500 evra po kvadratnom metru. Uz to, Beograd na vodi će doneti gradu dve nove škole, četiri vrtića, medicinsku ustanovu i veliki park, a stara ložionica će dobiti novu namenu u oblasti kulture i obrazovanja. Plan nalaže da svaki stan ima svoju garažu, a glavna saobraćajnica će biti centralni, glavni bulevar.

Kako je Vesić naveo, projekat Beograda na vodi nije finansijski najveći, ali je suštinski najvažniji iz nekoliko razloga.

"Prvo, on je promenio investicionu klimu u Beogradu i zbog njega već tri godine izdajemo svake godine preko milion kvadrata u građevinskim dozvolama, što će se desiti i tokom 2020. godine. Drugi razlog je to što smo potpuno obnovili jedan deo grada koji je bio zapušten i bio jedan od najružnijih. Neverovatno je da Beograd koji ima više od 100 kilometara rečnih obala Save i Dunava, svoje rečne obale nije koristio. Osim toga, ovaj projekat je promenio razmišljanje investitora o Beogradu. Kada neko vidi da se ulaže tri i po milijarde, koliko se ulaže u Beograd na vodi, onda drugačije razmišlja. Među važnijim posledicama ovog projekta je i to što smo uspeli da pokrenemo neke infrastrukturne projekte koje stoje još iz vremena Tita", poručio je on.

Povod dolaska banjalučke delegacije je bratimljenje dva grada, a kako je istakao gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, Beograd danas dobija pobratima sa najiskrenijim i najtoplijim osećanjima.

"Jedan narod iz dve republike sarađuje u svim oblastima: od privrede, ekonomije, obrazovanja, kulture i sporta, a od danas i u podizanju administrativnih stepenika u saradnji naša dva grada. Zadovoljstvo nam je videti da se Beograd i Srbija ovako ubrzano razvijaju, jer ekonomski i politički jaka Srbija i Beograd, kao epicentar Balkana, predstavljaju oslonac i uzdanicu za narod u Republici Srpskoj" naveo je Radojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: