Rekordan rast: Cene kukuruza i pšenice za nedelju dana skočile 10 odsto

Rekordno visok nedeljni rast cena od 10 posto za kukuruz i pšenicu, i visok obim trgovanja obeležili su prošlonedeljno trgovanje na Produktnoj berzi.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.10.2020.

16:52

Rekordan rast: Cene kukuruza i pšenice za nedelju dana skočile 10 odsto
Foto: Epa,KHALED ELFIQI.jpg

Promet berze ove nedelje iznosio je više od 11 hiljada tona robe, što je finansijska vrednost od gotovo 259,5 miliona dinara, navodi se u nedeljnom izveštaju.

U odnosu na prethodnu nedelju gledano količinski promet je veći za 79,9 procenata, a finansijska vrednost veća je za 91,5 posto.

Ugovori za kukuruz zaključivani su u rasponu od 18,5 do 19,4 dinara za kilogram bez PDV-a, a "franko luka" dosegli su cenu i od 19,9 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je skuplji za 9,55 posto, dok je u odnosu na istu nedelju preko godinu dana cena veća za 36 procenata.

Pšenicom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 20,5 na početku nedelje do 22,5 din/kg bez PDV-a krajem nedelje.

Ponderisana cena je iznosila 22,09 din/kg bez PDV-a što je više za 11 procenata u odnosu na prethodnu nedelju.

Zbog slabe ponude rasla je cena soje koja je dosegla 46 dinara po kilogramu bez PDV-a.

U odnosu na prethodnu nedelju cena ove uljarice je viša za 6,43 %, a u odnosu na isti period prošle godine cena je veća za više od 27 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: