Nemojte se iznenaditi: Stižu nove kovanice od 1, 2 i 5 dinara FOTO

Građani Srbije će u narednom periodu imati priliku da se sretnu sa novim kovanicama koje je izdala Narodna banka Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

13:18

Nemojte se iznenaditi: Stižu nove kovanice od 1, 2 i 5 dinara FOTO
Foto: Narodna banka Srbije

Naime, NBS je pustila u opticaj kovani novac apoena od 1, 2 i 5 dinara predviđen za ovu godinu.

Kako su za B92.net rekli iz Narodne banke, osim izmene godine kovanja (2020), nema drugih izmena obeležja kovanog novca apoena od 1, 2 i 5 dinara u odnosu na osnovno izdanje kovanog novca tih apoena iz 2013. godine.

"Dodatna izrada je prvenstveno u cilju obezbeđenja kontinuiteta u snabdevanju učesnika u gotovinskom platnom prometu kovanim novcem", rekli su iz Narodne banke Srbije.

Narodna banka Srbije je 2013. godine donela Odluku o izdavanju i osnovnim obeležjima kovanog novca apoena od 1, 2 i 5 dinara i te godine izdala kovani novac sa svim izmenjenim obeležjima.

Na osnovu tih obeležja, doneta je Odluka o puštanju u opticaj kovanog novca koji nosi oznaku godine kovanja "2013", "2014", "2016", "2018", "2019" i "2020".

"Pošto je oznaka godine kovanja jedno od obeležja kovanog novca, ne menja se osnovna odluka o izdavanju i osnovnim obeležjima", rečeno je za B92.net iz NBS.

Šta se nalazi na kovanicama?

Na licu kovanice od jednog dinara u središnjem delu je reljefni prikaz zgrade Narodne banke Srbije, iznad je reč "dinar" ispisana ćirilicom i latinicom, s leve strane je oznaka vrednosti "1", a ispod nje je godina kovanja.

Na licu kovanog novca od dva dinara u središnjem delu je reljefni prikaz manastira Gračanica, iznad je reč "dinara" ispisan ćirilicom i latinicom, s leve strane je oznaka vrednosti "2", ispod nje je godina kovanja, a između oznake vrednosti i oznake kovanja polukružno uz obod ćirilicom je ispisana reč "Gračanica".

Na licu kovanice od pet dinara u središnjem delu je reljefni prikaz manastira Krušedol, iznad je reč "dinara" ispisana ćirilicom i latinicom, ispod nje je godina kovanja, s leve strane je oznaka vrednosti "5", a između oznake vrednosti i godine kovanja polukružno uz obod ćirilicom je ispisana reč "Krušedol".

U centralnom delu naličja kovanica je Veliki grb Republike Srbije. Iznad i oko grba je polukružno, ćirilicom i latinicom ispisan tekst "REPUBLIKA SRBIJA", mećusobno razdvojen crticom, a ispod grba je na isti način ispisan tekst "NBS", takođe međusobno razdvojen crticom, a od teksta "REPUBLIKA SRBIJA" razdvojen tačkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: