Bitkoin se progurao i u Pejpal: Kompanija se pridružila tržištu kriptovaluta

Kompanija za elektronski transfer novca Pejpal pridružila se tržištu kriptovaluta.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

14:52

Bitkoin se progurao i u Pejpal: Kompanija se pridružila tržištu kriptovaluta
Foto: Depositphotos, kuprevich

Korisnicima će biti omogućeno da kupuju, prodaju i čuvaju bitkoine i druge virtuelne kovanice služeći se američkom kompanijom za digitalno plaćanje.

Počev od 2021. godine zainteresovani će moći da kupuju kod 26 miliona trgovaca na Pejpalovoj mreži, navodi se u saopštenju kompanije. Oni se nadaju da će nova usluga podstaći globalnu upotrebu virtuelnog novca i pripremiti postojeću mrežu za nove digitalne valute koje bi mogle razviti centralne banke i korporacije, poručio je predsednik i izvršni direktor Den Šulman, prenosi Rojters.

"Radimo sa centralnim bankama, razmišljamo o svim oblicima valuta i ulozi Pejpala u svemu tome", kazao je.

Vlasnici računa u SAD biće u prilici da se u narednim nedeljama služe kriptovalutama, najavili su iz kompanije. Uz to, u planu je proširenje na mobilnu uslugu za plaćanje Venmo, kao i još neke zemlje, u prvoj polovini naredne godine.

Valja napomenuti da i druge mejnstrim kompanije ovu uslugu nude svojim korisnicima, ali se značaj Pejpala na tom polju ogleda prevashodno u njegovom ogromnom dometu. Naime, kompanija sa sedištem u San Hozeu (Kalifornija) ima 346 miliona aktivnih računa širom sveta i u drugom kvartalu ove godine uspela je da obradi 222 milijarde dolara kroz procese plaćanja.

Kriptovalute imaju tendenciju da budu nestabilne, što ih čini privlačnim za špekulante, ali i manje primamljivim trgovcima i kupcima. Takođe, transakcije su svojevremeno bile sporije i skuplje u odnosu na uobičajene platne sisteme.

Mnoge centralne banke širom sveta izrazile su nameru da razviju digitalne verzije svojih valuta u narednim godinama, dok je Fejsbuk predvodio stvaranje projekta kriptovaluta pod nazivom Vaga 2019. Pejpal (PejPal) je bio jedan od osnivača, ali je odustao nakon nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: