"Digitalni evro neće zameniti novčanice"

Digitalni evro neće zameniti novčanice, već će ih dopunjavati, rekla je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2020.

09:43

Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Upitana da li je digitalni evro politički odgovor na digitalizaciju kineskog juana, Lagard je rekla da je koncept digitalnog evra jednostavno efikasniji, jeftiniji, štiti privatnost, sledljiv je i prijateljski nastrojen prema okolini.

Ovaj potez mogao bi takođe i da ojača evro na međunarodnom planu i smanji troškove transfera novca između zemalja, dodala je, prenosi Teletrejder.

"Jednostavno se radi o tome da želimo da učinimo našu valutu pogodnom za digitalno doba. Kada pogledamo koliko se brzo širi digitalno plaćanje, naročito među mladim ljudima, važno je da zadovoljimo tu potražnju", navela je Lagard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: