Kina se oporavlja

Kineska privreda ubrzala je u trećem kvartalu, što je podržano primetnim oporavkom potrošnje početkom jeseni, nakon šoka koji je prouzrokovao koronavirus.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 19.10.2020.

07:35

Kina se oporavlja
Foto: Depositphotos, boldg

Aktivnosti u drugoj najvećoj ekonomiji na svetu porasle su od jula do septembra 4,9 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je zavod za statistiku.

U drugom kvartalu porasle su 3,2 odsto.

Oporavak od koronakrize


Na tromesečnom nivou BDP je u razdoblju od jula do septembra porastao 2,7 odsto. U drugom kvartalu bio je veći 11,5 odsto u poređenju sa početkom godine koji je obeležilo razbuktavanje epidemije.

U periodu od januara do septembra aktivnosti su bile 0,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, prenosi Index.

Oporavak kineske ekonomije od korona-šoka počeo je već početkom proleća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju. Tako je promet u maloprodaji u septembru porastao 3,3 odsto na godišnjem nivou. U avgustu je gotovo porastao skromnih 0,5 odsto.

Industrijska proizvodnja skočila je u septembru 6,9 odsto, nakon 5,6-postotnog povećanja u prethodnom mesecu.

Ulaganja kompanija pokazuju znakove oporavka

I ulaganja kompanija pokazuju primetne znakove oporavka. Tako su ulaganja u fiksni kapital u prvih devet meseci bila veća 0,8 odsto nego u istom razdoblju 2019. U prvih osam meseci bila su niža 0,3 odsto.

Vlada je uvela niz mera kako bi podstakla rast i podržala zaposlenost, uključujući pojačanu državnu potrošnju i poreske olakšice. Centralna banka snizila je ključne kamatne stope i ublažila propise o bankovnim rezervama.

Kineska ekonomija će ove godine jedina u skupini velikih ekonomija beležiti pozitivnu stopu rasta - 1,9 odsto, procenio je MMF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: