Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Pol R. Milgrom i Robert B. Vilson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2020. godinu

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2020.

09:37

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju
Foto: EPA-EFE, ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT

Oni su nagradu dobili za za poboljšanja teorije aukcija i pronalaske novih formata aukcija.

Pol Milgrom rođen je u Detroitu, u američkoj državi Mičigen. Doktorirao je na Stanfordu u Kaliforniji, na kom je i ostao da radi kao profesor. Robert Vilson rođen je u gradu Dženiva, u državi Nebraska. Doktorirao je na Harvardu, a predaje menadžment kao profesor emeritus, takođe na Stanfordu.

Pošto je situacija sa pandemijom izmenila okolnosti u kojima se nagrada dodeljuje, od kandidata se sada ne zahteva da dođu u Stokholm u decembru kako bi nagradu preuzeli, već su planirane digitalne ceremonije i predavanja. Dobitnici će nagradu primiti pre kraja godine.

"Čast mi je da predstavim nagradu. Javne prodaje (aukcije) su neverovatno važne. Svakog dana, astronomske sume se kreću između prodavaca i kupaca. Javne prodaje utiču na sve nas, možda i više nego što mislimo. Na primer, vrlo je verovatno da ste kuću kupili ovako. Iznos na računu za struju posledica je dnevnih aukcija za struju. Pošto su one tako važne, njihovo dizajniranje u pravom smeru je ključno", rekao je predsednik komisije za nagrade Piter Fridrihson.

Nobelova nagrada za ekonomiju vredna je 10 miliona švedskih kruna (1,14 miliona dolara).

Prošle godine dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju bili su Abidži Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer za rad na smanjenju siromaštva u svetu.

Nobelovu nagradu dodeljuju švedske i norveške institucije, kao znak priznanja za akademska, kulturna, i/ili naučna dostignuća.

Po želji švedskog naučnika i pronalazača Alfreda Nobela, ova nagrada je ustanovljena 1895. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: