Milanović: Pompeo bi da Hrvatskoj "uvali" bombardere F-16

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da američki državni sekretar Majk Pompeo stiže u Dubrovnik da bi Hrvatskoj pokušao da "uvali" bombardere F-16.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

15:12

Milanović: Pompeo bi da Hrvatskoj
Foto: Epa, Antonio Bat

Milanović je ponovio da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavci borbenih aviona, kaže, biti politička.

"Dolazi da proba da uvali američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebalo da bude prioritet. Sad dolazi u vreme kad su već praktično otvorene ponude. Po meni s njima niko o tome ne bi smeo da razgovara, jer je to vrsta pritiska", rekao Milanović.

Komentarišući Pompeov dolazak Milanović je rekao da je do te poseto trebalo da dođe ranije.

"Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dve sedmice pre američkih izbora", rekao je Milanović, prenela je zagrebačka N1 tv.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Švedska i Izrael nisu u NATO-u, a Milanović je rekao da se protivi tome da se razmatraju ponude zemalja koje nisu članice NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: